Vojáci, kteří se vrátili z mise v Kosovu, byli dnes vyznamenáni

Přáslavice (Olomoucko) - Přes pět set vojáků, kteří se vrátili ze zahraniční mise v Kosovu, se dnes v prostorách kasáren dočkalo vyznamenání. Na Balkáně zažili vyhlášení nezávislosti Kosova, přijetí kosovské ústavy, prezidentské a parlamentní volby v Srbsku. Dvakrát je posílila také záložní rota. Podle zástupců armády všechny krizové momenty příslušníci kontingentu zvládli.

Podle velitele kontingentu Jiřího Davida zažili vojáci situace, které předchozí kontingenty nepotkaly. „Všechny akce, které jsme za ten půlrok zažili, jsme měli nacvičené. Vyhlášení nezávislosti Kosova, vyhlášení ústavy, to vše byly momenty, které byly pro Kosovo i pro kontingent přelomové,“ řekl dnes David.

Vojáci KFOR jsou do mise nasazováni v půlročních vlnách. Příslušníky hranické brigády střídají jejich kolegové ze 132. smíšeného dělostřeleckého oddílu z Jinců, kteří na Balkán odletěli v polovině července z Prahy. Vojáci působí v okolí své základny Šajkovac od roku 1999 na základě rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Od pátku 1. srpna budou spadat pod finské velení. Kromě Čechů operuje v tomto prostoru ještě irská, švédská, slovenská, finská a lotyšská armáda. Velitelství se mění vždy po roce.