Stavba vysokorychlostní silnice z Chebu do Karlových Varů má zelenou

Cheb - Vysokorychlostní silnice z Chebu do Karlových Varů se začne zřejmě brzy stavět. Pokud vše půjde podle plánu, první motoristé se po ní projedou v roce 2011. Ministerstvu se podařilo vykoupit všechny potřebné pozemky. Ministr Aleš Řebíček už také podepsal uvolnění miliardy korun z evropského operačního programu Doprava.

Na staveništi ještě stojí poslední domky. Jejich majitelé už si ale pomalu staví nové. „Občané dostanou náhradu, za kterou si potom postaví buď dům nový, nebo pokud mají kde bydlet, tak jim peníze zůstanou. Hodnota se v podstatě rovná výstavbě menšího rodinného domku, což znamená tři miliony korun,“ uvedl ředitel karlovarského střediska Ředitelství silnic a dálnic Radomil Havrda.

S financováním stavby byl v poslední době problém. Od začátku roku na ni nepřišla ani koruna. Generální dodavatel platil od začátku roku financování ze svých rezerv. Někteří menší subdodavatelé nedostávali včas zaplaceno. Peníze už jsou ale na cestě.

„K evropským penězům přistoupí ještě půjčka od Evropské investiční banky. Podíl státu už je tu minimální a vlastní stavby se netýká. Do budoucích let jsou tak projekty zajištěny,“ myslí si oblastní ředitel Stavby silnic a železnic Jaromír Pešek.