Cestující budou v místě tragické nehody na železnici prozatím přepravovat autobusy

Studénka - Po páteční tragické nehodě vlaku Eurocity Comenius na trati z Ostravy do Prahy není železnice mezi Suchdolem nad Odrou a Studénkou průjezdná. Oprava trati bude trvat 2 až 3 dny. Do té doby budou České dráhy vlaky odklánět a náhradní dopravu zajistí také autobusy.

Pro vnitrostátní vlaky, které směřují z nebo do Ostravy, je trasa poněkud zkrácena. Kvůli neprůjezdnosti kolejí jezdí mezi Suchdolem nad Odrou a Studénkou autobusy. V praxi to znamená, že cestující ve směru do Ostravy vystoupí v Suchdole nad Odrou, autobusy je pak převezou na nádraží  ve Studénce, odkud už mohou pokračovat do Ostravy vlakem. Obdobně je tomu v obráceném směru.

Pro mezinárodní vlaky České dráhy stanovily následující pravidla: Soupravy, které míří do Polska a jedou z Prahy, se do Ostravy dostanou přes Bruntál a Krnov. Soupravy směřující z jižní Moravy jsou odkloněny z původní trasy v Hranicích na Moravě a přes Valašské Meziříčí a Frýdek Místek pokračují do Ostravy. Pak už jedou podle platného jízdní řádu. Na této trase ale cestující musí počítat s minimálně dvouhodinovým zpožděním.

Všechny mezinárodní spoje ve směru Slovensko, které běžně staví v Ostravě, do Ostravy ani nepřijedou. Směřují přes Valašské Meziříčí do Horní Lidče a státní hranici překračují v Lůkách pod Makytkou.