Ve Studénce pokračuje odklízení trosek po tragické nehodě

Studénka (Novojičínsko) - Policisté, hasiči a zaměstnanci drah a Správy dopravní železniční cesty dnes celý den pracovali na vyšetření a likvidaci následků tragické páteční nehody rychlíku ve Studénce na Novojičínsku. Od rána odstranili z kolejí dva vozy. Odklízení trosek bude pokračovat i celou noc na neděli, řekl mluvčí drah Ondřej Kubala. Provoz na této důležité železniční trati by podle něj mohl být obnoven nejdříve v pondělí ráno.

Pokračuje také vyšetřování příčin nehody - včera policejní vyšetřovatel dokončil prohlídku zřícené mostní konstrukce a předal místo činu pracovníkům Českých drah. Dráhy ale musely na žádost kriminální policie na několik hodin práce na odklízení trosek přerušit, aby nezmařily vyšetřování. Svou práci naopak nemusela zastavit pohotovostní četa Správy železniční a dopravní cesty, jejíž členové celou noc dávali dolů poničené troleje. Policie nehodu vyšetřuje s podezřením na trestný čin obecného ohrožení.

Sto dvacet lidí, kteří začali s odklízením v pátek kolem 20:00 a měli pracovat celou noc, muselo práce přerušit včera kolem 03:00. „Policie si nepřála, abychom jakkoli manipulovali s vozy, které jsou na místě,“ uvedl mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Na vyšetřování pracuje dvacetičlenný tým policistů

Soudní znalci už zaměřili mostovku pro nutnou počítačovou rekonstrukci nehody. Na vyšetřování neštěstí pracuje dvacetičlenný tým policistů. „Provedli jsme zadokumentování místa činu a předali jsme celý koridor pracovníkům Českých drah, aby se mohli plně věnovat obnově provozu. Čekáme ještě na zajištění některých prvků mostní konstrukce, které pobrobíme dalšímu zkoumání,“ popsal policejní vyšetřovatel Jiří Jícha. 

Společnost Dopravní stavby Ostrava provádí podle svého mluvčího Daniela Šabíka vedle spolupráce s policií také vlastní šetření události. Pokud se prokáže lidský faktor, bude podle něj společnost vyvozovat osobní zodpovědnost. „Jsme si vědomi i své zodpovědnosti, a proto jsme připraveni podílet se na finančním odškodnění příbuzných obětí,“ dodal. 

Firma Bögl a Krýsl, která jako subdodavatel zajišťuje část prací ve
Studénce, příčinu pádu mostu podle svéh vyjádření nezná. „Můžeme zatím jen potvrdit, že naše společnost prováděla přípravné práce, nezbytné pro zásun mostu, který měl proběhnout ve večerních hodinách,“ uvedl generální ředitel společnosti Josef Krýsl.

Na rychlík Eurocity se zřítil most, sedm mrtvých, 70 zraněných.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod