Česko je eskalací konfliktu v Gruzii znepokojeno a vyzývá k jednání

Praha - České ministerstvo zahraničních věcí je znepokojeno vývojem situace v Jižní Osetii i ruskou reakcí. Mluvčí Zuzana Opletalová v oficiálním prohlášení uvedla, že "Česká republika s politováním konstatuje, že se Ruská federace stala kvůli svým vojenským krokům proti Gruzii stranou v konfliktu". Česko apeluje, aby obě země přerušily vojenské operace, uzavřely příměří a zahájily jednání. Podle Opletalové je Česko připraveno podpořit vyslání mezinárodních jednotek, které by pomohly nastolit a udržet mír a bezpečnost v zónách konfliktu.

V prohlášení se dále píše, že „ČR plně podporuje územní celistvost a suverenitu Gruzie“. Politici české vládní koalice ve válečném konfliktu na Jižním Kavkaze stojí spíš za Gruzií. „Česká republika dlouhodobě podporuje úsilí Gruzie o upevnění její suverenity a teritoriální integrity v rámci mezinárodně uznaných hranic,“ uvedl premiér Mirek Topolánek a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg Jižní Osetii vzkázal, že by si měla uvědomit, že zůstává součástí Gruzie. „Je to velmi divné, když tam ruská armáda jedná o tom, že ona musí nastolit mír, to by si měla domluvit s gruzínskou vládou, ne takto jednat,“ dodal Schwarzenberg.

Česká opozice je v hodnocení situace opatrnější, sociální demokraté jednoznačného viníka krize nevidí. „Je potřeba, aby byl vyvinut soustředěný tlak jak na gruzínskou, tak na ruskou stranu, aby ukončily vojenské operace a vrátily se k jednacímu stolu,“ domnívá se předseda zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD).

Gruzínci v Česku považují ruské argumenty za součást propagandisitické hry. Chtějí proto být slyšet a plánují další akce, například v úterý dopoledne velkou demonstraci před ruskou ambasádou.

Vydáno pod