Dráhy vyplatí pozůstalým po nehodě statisícové odškodné

Praha - České dráhy vyplatí pozůstalým po sedmi obětech pátečního železničního neštěstí ve Studénce statisícové odškodné. Nejbližší příbuzní dostanou každý 240 tisíc korun. Odškodnění dostanou i ti, kteří utrpěli zranění. České dráhy zároveň uhradí náklady spojené s léčením, bolestné i materiální škody. Policie vytvořila pro vyšetření příčin tragické nehody speciální tým s názvem Comenius, vyšetřovatel dnes jako nejpravděpodobnější příčinu neštěstí označil nedostatečnou podpěrnou konstrukci mostu, který se na trať zřítil.

Zákon určuje, že manžel, manželka, rodič a dítě mají nárok na odškodnění ve výši maximálně 240 tisíc, například sourozenec pak na 175 tisíc korun. Speciální tým, který vznikl o víkendu, by měl zabezpečit, aby byly postiženým lidem peníze vyplaceny co nejdříve. Podrobnější informace bude možné od pondělí získat na telefonní lince 972 211 111.

„Prosíme všechny zraněné, pozůstalé i ty, kteří utrpěli materiální újmu, aby se ozvali právě na toto číslo. Odborníci jim poradí, jak dále postupovat,“ řekl mluvčí ČD Kubala. Podle jeho slov chtějí dráhy odškodnění vyplácet co nejrychleji, v případě pozůstalých se budou snažit odškodnit je do dvou týdnů.

Fakultní nemocnice v Ostravě také podle svého mluvčího Tomáše Oborného nebude od lidí, kteří tam byli po nehodě převezeni, vybírat poplatky za pobyt v nemocnici.