Bém obvinil ředitele Národní knihovny Ježka ze selhání

Praha - Pražský primátor Pavel Bém dnes obvinil ředitele Národní knihovny (NK) Vlastimila Ježka kvůli vývoji situace ohledně výstavby nové budovy knihovny na Letné z manažerského selhání. Chce, aby z případu vyvodil osobní odpovědnost jako šéf knihovny i při kandidatuře v podzimních senátních volbách. Podle Ježka ale Bém jen pokračuje ve své politice lží; nehodlá rezignovat ani na post ředitele, ani upouštět od kandidatury.

„Po analýze stanoviska Evropské komise ke kauze nové stavby Národní knihovny mohu sdělit následující: unijní stanovisko jen potvrzuje má opakovaná prohlášení o zásadních pochybeních v zadání mezinárodní soutěže, její evidentní neregulérnosti, manažerském selhání ředitele Ježka a taktéž potvrzuje závěry právníků v expertní komisi k Národní knihovně,“ uvedl Bém. Od kandidatury na senátora by měl podle něj Ježek upustit, protože je post „spojen s institutem imunity“.

Ježek, který se chystá v Praze 9 kandidovat za lidovce, veškerá obvinění popřel. Podle něj jde o nepravdivé formulace. „Pavel Bém tímto siláckým prohlášením jen pokračuje ve své politice drobnějších i větších lží, kterými provází celou dobu od vyhlášení výsledků soutěže,“ řekl.

Pozastavil se zároveň na tím, že Bém uvádí, že dokument podrobil analýze. „Pokud ho podrobil analýze, předpokládám, že ho má k dispozici. Dosud jej ovšem k dispozici nemá ani Národní knihovna a, pokud vím, ani ministerstvo kultury. To je velmi zvláštní,“ dodal.

Už dříve vedení NK, které je kvůli plánované nové budově s magistrátem v dlouhodobém sporu, uvedlo, že zvažuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele z magistrátu. Knihovna poukazovala na to, že ačkoliv se pražští zastupitelé již dříve předběžně usnesli na prodeji pozemků potřebných k výstavbě nové budovy NK na Letné, prodej se dosud neuskutečnil.

ÚOHS tento týden oznámil, že podle Evropské komise soutěž na novou budovu NK byla v rozporu se zákonem a v návaznosti na tento názor zřejmě úřad doporučí knihovně, aby původní soutěž zrušila.

Návrh budovy, která měla stát na pražské Letné, od Jana Kaplického
Zdroj: ČT24