Třetí den po tragédii u Studénky: Lidé mohou žádat o odškodné i si vyzvednout své věci

Praha/Studénka - Pozůstalí po obětech páteční nehody vlaku ve Studénce mohou ode dneška žádat o odškodnění. Finančně se s nimi vyrovnají České dráhy a hlavní dodavatel spadlé mostní konstrukce Dopravní stavby Ostrava. Ty ale zatím nedořešily termín, způsob vyplácení ani částku, kterou pozůstalé odškodní. Cestující si také ode dneška mohou vyzvednout své věci v budově novojičínské policie. Trať je nyní průjezdná po dvou kolejích pro všechny druhy vlaků kromě Pendolina.

Od rána funguje speciální linka na telefonním čísle 9722 111 11. Tam mohou všichni pozůstalí, zranění nebo každý, komu při nehodě vznikla jakákoliv materiální škoda, žádat o odškodnění. Zatím se přihlásilo třicet tři lidí.

České dráhy vyplatí pozůstalým po sedmi obětech pátečního železničního neštěstí ve Studénce statisícové odškodné. Nejbližší příbuzní dostanou každý 240 tisíc korun. To je maximální částka, kterou určuje zákon. Odškodnění dostanou i ti, kteří utrpěli zranění. České dráhy zároveň uhradí náklady spojené s léčením, bolestné i materiální škody.

"Výše odškodnění i okruh osob, které na odškodnění mají nárok, je dán Občanským zákoníkem. V této roli přitom vystupujeme jako dopravce, vyplacení odškodného tedy nemá žádnou souvislost s odpovědností za nehodu," uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Cestující si pro věci mohou dojít na policii, 24 z nich leží ještě v nemocnici 

Od dnešního rána si cestující také mohou vyzvednout věci, které nechali v troskách havarovaného vlaku. Novojičínští policisté shromáždili několik stovek věcí. „Převážně se jdná o osobní doklady, cennosti, řetízky a fotoaparáty,“ doplnil mluvčí policie Zbyněk Tomšík. Věci budou policisté cestujícím či jejich příbuzným vydávat až do pátky, vždy od 7 hodin ráno do tří odpoledne.

Ne všichni si ale budou moci pro své věci dojít. Dvacet čtyři jich stále zůstává v nemocnici. Stav jednoho z nich zůstává nadále velmi vážný. Tři lidi udržují lékaři v umělém spánku.

Oprava kolejí pořád pokračuje… provoz na trati je omezený

Soupravy kolem trosek táhnou dieselové lokomotivy, protože trolejové vedení stále nebylo opraveno. Na trase je snížena rychlost na 30 km/h na přibližně sto metrech. Vlaky tak podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly mohou nabrat až dvacetiminutové zpoždění. Vlaky Supercity Pendolino jedoucí z Prahy skončí už v Suchdole nad Odrou, dále je pro cestující připravena náhradní autobusová doprava.

"Naši pracovníci dále odstraňují škody…

…a počítáme s tím, že budeme opravovat i ty ostatní koleje, ale jsme závislí na tom, jak se podaří zhotovitelské firmě odstranit tu mostní konstrukci. Ta stále leží přes dvě  koleje a zatím od nich nemáme informaci, kdy ji odstraní."

/Anna Kodysová ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC)

Studénkou na Novojičínsku už projíždí skoro všechny spoje. Trať přitom měla být uzavřena až na pět dní. Místem, kde v pátek narazil rychlík EuroCity do spadlé mostní konstrukce, projel první vlak v neděli brzy ráno.

Hledá se viník, vláda chystá vlastní zprávu o neštěstí

Policisté i nadále pokračují v objasňování příčin nehody. Vyslechnout musí stovky lidí. Vyšetřování tak bude trvat týdny až měsíce. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let.

Ministerstvo dopravy a vnitra připravují o nehodě u Studénky vlastní zprávy, které předloží ve středu 20. srpna na jednání vlády.

Zpráva vnitra bude obsahovat policejní a hasičskou část, součástí bude i analýza účinnosti integrovaného záchranného systému při železničním neštěstí. Ministr dopravy Aleš Řebíček bude na vypracování dokumentu spolupracovat se zástupci Českých drah, Drážní inspekce a Správy železniční cesty.