Soud potvrdil trest 13,5 roku za upálení narkomana v Hodoníně

Brno - Nejvyšší soud (NS) potvrdil trest 13,5 roku vězení, který české soudy vyměřily Slovákovi Juraji Lukášovi za vraždu narkomana v Hodoníně. Lukáš podle obžaloby oběť politou toluenem zapálil. Soudci Lukášovo dovolání bez veřejného jednání odmítli jako zjevně neopodstatněné.

Lukáš zpochybnil řadu závěrů Krajského soudu v Brně a Vrchního soudu v Olomouci. Věděl prý, že může šestadvacetiletého narkomana těžce zranit, pro vraždu ale neměl motiv a neplánoval ji. Zpochybnil také tvrzení, že upálený muž zemřel zvláště mučivým způsobem. Navrhl, aby NS kauzu vrátil ke krajskému soudu.

Za trýznivou smrt padl vysoký trest 

Trestní senát s předsedou Petrem Hrachovcem ale závěry o Lukášově vině označil za správné. „To, s jakou agresivitou se do útoku proti poškozenému zapojil, je výrazem holé agrese a neúcty k životu člověka nacházejícího se na okraji společnosti,“ uvedli soudci. Narkoman podle nich trpěl bolestmi na hranici snesitelnosti, proto lze čin kvalifikovat jako vraždu spáchanou zvlášť trýznivým způsobem.

Čin se stal loni v květnu v centru Hodonína. Narkomana a bezdomovce napadla skupinka čtyř mladých mužů. Zbili ho teleskopickým obuškem. Jeden z nich pak napadeného polil těkavou látkou, kterou narkoman čichal, na hlavě a na ramenou. Lukáš pak přes protesty ostatních narkomana zapálil. Muže nalezli kolemjdoucí v plamenech za nákupním domem Centrum. Utrpěl popáleniny na 60 procentech těla, po několika dnech zemřel ve Fakultní nemocnici v Brně.

Další tři muži dostali od soudů podmínečné tresty. Byl mezi nimi i Michal Vala, jenž narkomana polil.