Příznivci extrémní pravice se sejdou v sobotu v Hradci Králové

Hradec Králové - Příznivci krajní pravice se v sobotu nesejdou na Pardubicku, jak původně plánovali, ale v Hradci Králové. Účastníci se podle předsedy Dělnické strany (DS) Tomáše Vandase setkají mezi 12:30 až 14:00 na vlakovém nádraží. Místo konání politického mítinku a koncertu ale odmítl upřesnit. Kde se setkání uskuteční zatím nevědí ani východočeští policisté, kteří mají pouze informace z webových stránek Dělnické strany.

„Rozhodně se nedá tvrdit, jak se objevily zprávy v médiích, že by to měl být největší sraz od revoluce, že by to mělo být 6000 až 7000 lidí. Lze předpokládat tak tři, čtyři stovky účastníků,“ řekl Vandas. Podle policisty Petra Buriana, který se zabývá extremismem, ale stále existuje podezření, že akce bude průlomová a zúčastní se jí například příznivci Národního odporu.

Vystupující se chtějí podle Vandase zaměřit na kritiku současného politického systému a na nadcházející krajské volby. Se svými projevy vystoupí za Dělnickou stranu Tomáš Vandas, za saskou NPD přijede Katrin Köhlerová a Per Lennart Aaer. Nahlášeni jsou také Autonomní nacionalisté, Jednota ženského odporu, Svobodný odpor Drážďany, západoněmecký svobodný odpor a Slovenská Pospolitosť.

Vystoupí i neonacistické kapely 

Webové stránky DS také avizují vystoupení české kapely Attack a slovenské kapely Before The War, které jsou považovány za neonacistická uskupení. Na pozvánce je i slovenská skupina Syndicate a interpret skupiny Squad96, který si říká Lobo. Dělnická strana pozvala i jednu zahraniční kapelu, konkrétní jméno ale neuvedla.

Pořadatelé na webu účastníky setkání upozorňují, že nemají policii dávat záminku „ke zbytečné perzekuci a šikaně“. Minulý koncert, který se konal 2. srpna v Ochozi u Brna, se obešel bez zásahu policie. Podle odborníků je ale i takové chování nebezpečné, extremistické skupiny tak prý chtějí získat větší pozornost veřejnosti a postupně se dostat do vyšší politiky. „Oni dodržují pravidla a kdo je poruší, hned ho vyvedou. Problém je úplně jinde, jestli se mohou neonacisté legálně scházet, nebo ne,“ dodal Ondřej Cakl z Hnutí tolerance.

Návštěvníci koncertu
Zdroj: Igor Šefr/ČTK