Z Gruzie odjedou všichni zbylí Češi, kteří mají zájem

Tbilisi/Praha - V současné době je podle ambasády v zemi ještě 43 českých občanů. Polovina z nich už ale míří s mezinárodním kontingentem do Arménie, kam už v neděli odjelo 30 Čechů. Ostatní zůstávají nebo odjíždějí po vlastní ose. Nedá se ale vyloučit, že počet Čechů v oblasti je vyšší. Podle neoficiálních informací by jich dokonce mohlo být až sto. Velvyslanec ČR v Gruzii Ivan Jestřáb proto doporučuje českým občanům v zemi, aby se ohlásili zastupitelskému úřadu, který jim poradí, co dělat.

„Dnes v krátké době vysíláme další skupinu českých občanů v rámci širšího kontingentu, kteří přejdou přes gruzínsko-arménskou hranici směrem k Jerevanu,“ informoval Jestřáb. Mezinárodní kolonu vypravily především Česko a Polsko.

Část lidí odtud odletí přes Varšavu zpět do ČR, jiní zůstanou nějaký čas v Arménii. Podobně se podle velvyslance rozhodli i někteří účastníci nedělního konvoje. Sedm z nich už dnes ráno přistálo v polském hlavním městě, kam je dopravilo spolu s dalšími cizinci speciálně zřízené letadlo. Další skupina by do Varšavy měla přiletět dnes večer. 

Čtyři Češi, kteří se podle nedělních zpráv nacházeli v západní Gruzii a nemohli využít svých letenek z Batumi, už podle Jestřába opustili gruzínské území a po souši chtějí dojet do tureckého Istanbulu. Diplomaté mají také zprostředkované informace o dalších osmi Češích, kteří nyní pobývají v gruzínských horách. Měli by být v pořádku.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v neděli prostřednictvím své mluvčí uvedl, že Česká republika Gruzii podporuje a je podle něj smutnou shodou okolností, že k bojům dochází právě v době, kdy si připomeneme 21. srpen 1968.

Návrh architekta Jana Bočana
Zdroj: ČT24/www.mzv.cz