Vazba pro Rosnerovy bude trvat nejméně do 22. srpna

Brno - O ukončení nebo prodloužení vazby pěstounů Rosnerových, kteří jsou podezřelí z týrání dětí, se bude rozhodovat nejdříve po 22. srpnu. Podle plánů by do té doby mohly skončit policejní výslechy všech svědků, a to především dětí, které měli Rosnerovi svěřené v péči. Vyškovský okresní státní zástupce Radek Hůlka proto označil vazbu za nezbytnou. Na kauzu je nadále uvaleno informační embargo.

„Po provedení výslechů dozorový státní zástupce znovu přezkoumá důvody vazby u obou obviněných a rozhodne o jejich propuštění či dalším ponechání ve vazbě,“ uvedl Hůlka. Důvodem k uvalení vazby bylo podle něj to, aby rodiče nemohli ovlivňovat výpovědi dětí. „Kategoricky nesouhlasíme s názory, že vazbu obviněných by bylo možné nahradit opatřeními zamezujícími styk s dětmi,“ dodal.

Umístit děti do ústavu by kontaktu nezabránilo 

Děti by proto podle Hůlky nestačilo umístit do ústavu pro postiženou mládež na Kociánce a rodiče ponechat na svobodě. „Na Kociánce mají přístup k mobilním telefonům i k médiím, a rodiče by je tak mohli ovlivňovat. Rovněž je skutečností, že některé z dospělých dětí zůstaly v místě trvalého bydliště, kde by byly s pěstouny v každodenním styku,“ uzavřel Hůlka.

Blaženě a Lubomírovi Rosnerovým hrozí za týrání dětí dva až osm let vězení. Na bití si stěžovali někteří z jejich svěřenců. Mnozí odborníci a
obyvatelé Slavkova ale obvinění nevěří. Tvrdí, že si údajné týrání mohl ze
msty vymyslet jeden z chlapců, o které Rosnerovi pečovali. Soudce Okresního soudu ve Vyškově Petr Ševčík, který manžele do vazby
poslal, měl podle svých slov pro rozhodnutí dostatek podkladů. Stížnost proti vazbě odmítl Krajský soud v Brně.

Rosnerovi s dětmi
Zdroj: ČT24/MF Dnes