Česko se staví ke Gruzii opatrně, Rusko však překročilo meze

Praha - Česká republika se zatím ke gruzínskému konfliktu staví opatrně, jedinou oficiální reakcí je prohlášení ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, ve kterém Česko vyjadřuje Gruzii podporu a zároveň i lítost, že se ruská operace odehrává v době výročí okupace Československa v roce 1968. K jednoznačným soudům se nemá ani opozice - situace je prý velmi nepřehledná. Přesto je ale ruský postup za hranicí mírové mise.

Podle předsedy parlamentního zahraničního výboru Jana Hamáčka (ČSSD) je nyní důležité zastavit boje a zformulovat jednotné stanovisko unie. O obě věci se intenzivně snaží francouzské předsednictví, což může být poučné i pro české diplomaty.

Ve zmatečné situaci, která v Gruzii panuje, je jedinou jistotou, že se ruská armáda pohybuje mimo území Abcházie nebo Jižní Osetie, což zpochybňuje ruskou argumentaci pouhého udržování míru. Hamáček proto označil ruskou vojenskou přítomnost za intervenci, která je daleko za hranicí toho, co by se dalo chápat jako pomoc ruským mírovým jednotkám.

Vojenský konflikt by mohl mít vliv na šance Gruzie při vstupu do NATO - Česko dosud tento vstup podporovalo. Dosud k tomu ale nedošlo a pravděpodobně k tomu nedojde ani v nejbližší době. NATO totiž dbá na integritu hranic nových členů, kteří musí mít vyřešené zahraničněpolitické vztahy.