Rokos u soudu vypověděl, že na hrozící vraždu Honzíka jej upozornil bratr Staškové

Ústí nad Labem - Před ústeckým krajským soudem dnes pokračoval proces s osmatřicetiletou Antonií Staškovou a padesátiletým Pavlem Greplem, kteří jsou obžalováni z vraždy pětiletého syna Staškové Jana Rokose. Oběma obžalovaným hrozí až výjimečný trest. Motivem činu prý byla pomsta otci chlapce Romanu Rokosovi. O hrozící vraždě malého Honzíka se jeho otec dozvěděl od bratra matky Antonie Staškové.

Roman Rokos u soudu vypověděl, že se se Staškovou seznámil v roce 2001. Přesto, že spolu měli dítě, nikdy se nevzali. Rokos tvrdil, že zpočátku byl jejich vztah bezproblémový, matka se o jejich syna údajně dobře starala. Až v roce 2005, kdy musel pracovně do zahraničí, od něho Stašková odešla a začala žít s Greplem, se kterým dříve chodila. Syna vzala s sebou. Rokos ho sice občas vídal, ale prý mu ho nedovolila odvézt například domů na víkend. Se svojí přítelkyní ho proto jednou sebrali, odvezli do Tábora a podali návrh na svěření syna do jeho péče. Soud loni na jaře jejich žádosti vyhověl. Stašková si ho krátce poté vzala na víkend a již nikdy nevrátila. Rokos společně se svou přítelkyní Jitkou Procházkovou syna hledal, ale neúspěšně. U soudu tvrdil, že bratr Staškové ho vyzval k tomu, aby syna našel, protože jeho sestra prý řekla, že syna raději zabije, než aby ho vrátila. Podobně jako Rokos vypovídala i jeho přítelkyně. Uvedla, že Staškové dokonce nabízela společnou péči o jejího syna, prý to ale odmítla.

Kromě dalších výslechů svědků rozhodl senát i o poměrně nezvyklém kroku - přímé konfrontaci obou obžalovaných. Proti sobě tak vypovídala matka malého Honzíka Antonie Stašková a její přítel Pavel Grepl. Ve svých výpovědích ale svalovali vinu jeden na druhého a nepodařilo se objasnit, kdo Honzíka zavraždil. 
 
Státní zástupkyně Lenka Bradáčová je i tak přesvědčena, že soud má dostatek důkazů proto, aby poslal do vězení oba. Dnešní konfrontaci označila za důležitou, ale ne rozhodující: „Já jsem předpokládala, že projevy obou obžalovaných budou více emotivnější, ty projevy byly velmi promyšlené.“ 
 
Dominantní je Stašková, Grepl je na ní závislý

Podle státní zástupkyně důkazy získané během vyšetřování svědčí o tom, že dvojice chlapce zavraždila loni 9. prosince mezi obcemi Žďárek a Strážky na Ústecku, a to zvlášť trýznivým způsobem. Matka se prý nejdřív syna pokusila zabít vpíchnutím vzduchu injekční stříkačkou do žil. Grepl ho zatím držel, aby se nebránil. Když se ukázalo, že injekce syna nezabila, matka ho odvedla stranou a dvakrát ho bodla do hrudi nožem. Chlapec prý ještě několik desítek minut žil, údajně sténal a naříkal. Grepl ho pak zadusil. Oběť pak vložili do předem připraveného hrobu, odkud ji několikrát vytáhli. Mrtvolu chlapce našli strážníci 28. prosince ve Zlatnících na Mostecku. Grepl se již včera k činu přiznal, potvrdil to, co mu za vinu klade obžaloba. Stašková naopak popřela, že by svého syna bodla. Tvrdí, že ji Grepl donutil pouze píchnout chlapci do žil vzduch. Soudní znalkyně z oboru psychiatrie a psychologie uvedli, že dominantní byla ve dvojici Stašková, Grepl na ní byl závislý.