Česko pošle do Gruzie letadlo s humanitární pomocí, zpět přiveze Čechy

Praha - Z České republiky ve středu odletí armádní speciál s pomocí pro válkou postiženou Gruzii. Přistane v arménském Jerevanu a zpět odveze české občany, kteří se rozhodli válkou zmítaný Kavkaz opustit. O uvolnění peněz na humanitární pomoc rozhodl včera ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Česko do Gruzie podle náměstkyně ministra vnitra Lenky Ptáčkové Melicharové pošle zdravotnický materiál asi za dva miliony korun - zejména obvazy, balíčky první pomoci a možná i krev, o té se ale ještě jedná s ministerstvem zdravotnictví. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v pondělí rozhodl o uvolnění finančních prostředků na humanitární pomoc do výše pěti milionů korun.

Podle českého velvyslance v Gruzii Ivana Jestřába bude ve skupině opouštějící Gruzii asi 25 lidí, seznam ale ještě není konečný. Volná místa v letadle, které zamíří přímo do Prahy, české velvyslanectví nabídlo i polským občanům, kteří se stále nacházejí v Gruzii. Stejným způsobem už v předchozích dnech z této kavkazské země odcestovalo přes pět desítek českých občanů, kteří se polskými speciály dostali domů přes Varšavu.

V Gruzii se rozhořel krvavý konflikt poté, co se gruzínské jednotky v pátek pokusily dobýt separatistickou proruskou Jižní Osetii. Gruzínci narazili na ruskou armádu, která na ně zaútočila i mimo sporný region. O víkendu se boje rozšířily i na další gruzínskou separatistickou oblast, Abcházii. Válčení si podle různých zdrojů vyžádalo tisíce mrtvých a vyvolalo horečnou diplomatickou aktivitu. Podle ruské agentury ITAR-TASS dnes prezident Ruska Dmitrij Medveděv oznámil, že nařídil ukončit vojenské operace ruské armády v Gruzii.

Vydáno pod