Čunek chce ve vládě znovu otevřít otázku školního mléka

Praha - Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek chce ve vládě znovu otevřít otázku dotovaného školního mléka. Rozhodl se tak po setkání s prezidentem Agrární komory Janem Velebou. Ministerstvo zemědělství totiž před časem oznámilo, že kvůli rozpočtovým škrtům navrhne vládě zrušení národních dotací na školní mléko. Ty stojí ročně zhruba 60 milionů, třetinu dopláci Evropská unie.

Představitele Agrární komory se proto vypravili za Jiřím Čunkem, který o prázdninách zastupuje premiéra Mirka Topolánka, aby vláda národní dotace na školní mléko ponechala. Na mléčný výrobek mají nárok pětkrát týdně všechny ročníky základních škol. Programu na podporu školního mléka se jich přitom účastní zhruba 2600. Dotovány jsou v Česku polotučné neochucené i ochucené mléko, zakysané mléčné produkty nebo smetanový krém.

Mlékárny nevylučují ani arbitráže

Některé mlékárny už pohrozily, že v případě ukončení programu budou po státu požadovat náhradu škody. „A protože se jedná v některých případech i o zahraniční vlastníky, není vyloučena ani mezinárodní arbitráž,“ uvedl již dříve ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec. Mlékárny podle něj kvůli tomuto projektu investovaly zhruba 100 milionů korun a školy například vybavily automaty na mléko či lednicemi.

Generální ředitel největší tuzemské mlékárny Madeta Milan Teplý dříve upozornil, že omezení dotací na školní mléko přichází v době, kdy začíná být na trhu obrovský nadbytek mléka. „Myslím, že si ministr zemědělství zadělává na další starosti, které budou za měsíc obrovské,“ uvedl Teplý, podle kterého je sice množství dotovaného školního mléka z hlediska celkového trhu zanedbatelné, ale omezení dotací na školní mléko se bude týkat i zemědělské prvovýroby.

Mléka je nadbytek, ceny by měly klesnout

Teplý řekl, že kvůli velkému nadbytku mléka na trhu lze v nejbližší době očekávat výrazný pokles farmářských cen mléka, a to až o korunu na litr. „Ceny jsou abnormálně vysoké a musí se výrazně snížit.“ Dotování mléka pro školy má v Evropské unii dlouhou tradici. Trvá zhruba 30 let, přičemž ve školním roce 2006/2007 unie členským státům přispěla na mléko zhruba 50 miliony eur (asi 1,2 miliardy Kč). Do školních zařízení přitom zamířilo 305 tisíc tun mléka.

Evropská komise plánuje podporu mléčných výrobků dokonce zvýšit. Dosud žáci ve školách dostávali za zvýhodněné ceny především mléko, nově však bude unie přispívat i na sýry, kefír a jogurty. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Petra Vorlíčka bude v Česku program školního mléka nadále pokračovat prostřednictvím evropských podpor.

Mléčné výrobky
Zdroj: ČT24