Cikrt: Reforma Svazu pacientů chce vrátit zdravotnictví před rok 1989

Praha - "Takové dílko nemůže nikdy vejít do reality a to je dobrá zpráva pro Svaz pacientů, protože se nemůže aspoň ztrapnit před širokou populací," reagoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt na dokument, který včera svaz zveřejnil. Ve třiceti pěti bodech v něm nabídl vlastní reformu zdravotnictví. "Je to nabídka pro všechny strany, které se toho chtějí ujmout," nabídl už včera viceprezident svazu Jan Mrázek materiál politikům, aby ho využili v podzimních volbách. Zájem už prý projevily ČSSD a Strana zelených.

Cikrt blízké napojení svazu - především na sociální demokracii - kritizuje. Označil ho za „odnož ČSSD“. Upozornil, že například viceprezidentka Milada Emmerová nebo ombudsmanka Alena Gajdůšková za nejsilnější opoziční stranu buď kandidovaly, nebo se kandidovat chystají.

„V každé organizaci někdo s někým souvisí,“ namítá Mrázek, „ale v našem případě to není nikdo, kdy by nás platil.“ Zdůraznil, že Veřejné zdravotnictví přátelské vůči občanům, jak zní název dokumentu o reformě, je k dispozici kterékoli politické straně, která má zájem.

Kulatý versus Hranatý

Oceňuji, že toto slohové cvičení…

…na téma, jak vrátit české zdravotnictví před rok 1989, je opravdu takovým dílkem, které nikdy nemůže vejít do reality. To je dobrá zpráva pro Svaz pacientů, protože se nemůže aspoň ztrapnit před širokou populací."

/Tomáš Cikrt/

Materiál svaz vypracoval u Hranatého stolu, který vznikl jako protiváha k Julínkovu Kulatému stolu expertů, jenž se reformou zabývá. Ministrovy reformní kroky Svaz pacientů dlouhodobě kritizuje, považuje je za protiústavní. I proto uvažuje, že se na Ústavní soud obrátí. Nejvíce mu zřejmě v žaludku leží regulační poplatky - svaz chce péči, která by se hradila z pojištění. Za hospodárnější považuje, aby existovala jen jedna zdravotní pojišťovna.

„Netvařme se, že je zdravotnictví tak výjimečné,“ reaguje na reformy Svazu pacientů Cikrt, „je výjimečné v tom, že v něm musíme zachovat solidaritu a nesmí být nikdo vynechán z toho, aby se dostal ke kvalitním službám.“ Návrhy na změnu zdravotnického systému, který současný ministr předložil, podle něho něco takového zaručují.