Kuchtová: Já soupeře vítám, na rozdíl od Bursíka nechci vést stranu jako firmu

Praha - Komplexní návrh stanov byl šitý horkou jehlou, opakuje první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová před blížícím se zářijovým sjezdem strany své výtky na adresu předsednictva. Na sjezdu by měly stanovy přijít na přetřes - Kuchtová se ale obává, že není v moci politiků celý dokument řádně prodiskutovat. Vnitrostranická diskuse měla probíhat před jeho vypracováním, opakuje, nyní máme málo času. Sama chce na sjezdu podpořit protinávrh lídra jihočeské kandidátky Jiřího Gutha. Utká se také s Martinem Bursíkem, který podle ní řídí stranu jako firmu, o křeslo předsedy. Kuchtové post první místopředsedkyně by zase ráda získala Bursíkova pravá ruka Kateřina Jacques. "Soupeřky vítám," nebojí se sjezdu Kuchtová, která by rozmanitost názorových proudů ve vedení strany jen přivítala.

Návrh na nové stanovy přijali zelení poslední červencový den. Kuchtová a další zelení v opozici proti současnému Bursíkovu vedení kritizují jak proces přijetí stanov, tak i jejich obsah. „Jmenuje se to komplexní novela, ale je v ní tolik změn, že to novela není, spíš tvorba nových stanov,“ říká Kuchtová. Jejich vypracování mělo být podle ní věnováno mnohem víc času, pozornosti a také prostoru pro širokou vnitrostranickou diskusi.

Šibeniční termín na stanovy šité horkou jehlou

Obává se, že projednání 250 změn a jejich alternativních návrhů nemohou zelení během sjezdu stihnout. Podle ní je velká šance na přijetí technických změn, ale schválení obsahových nevidí příliš optimisticky. V projednávání by se muselo pokračovat na dalším sjezdu.

„Pro mě je to úsměvné, to není vůbec šibeniční termín,“ nesdílí Kuchtové obavy Kateřina Jacques, „v Poslanecké sněmovně míváme zařazeno až 130 bodů, množství textů, které je třeba přečíst, dosahuje několika metrů.“ Navíc je podle ní na diskusi dostatek času během tří seminářů v Praze, Brně a Ostravě, které sjezdu předcházejí. „Semináře jsou jen hašení požáru, který se již rozhořel,“ nesouhlasí s ní ale první místopředsedkyně.

Kuchtová, Jacques a zajíc v pytli

Svůj post ovšem po sjezdu možná přenechá právě Jacques. Soupeřit s ní o funkci místopředsedkyně prý nechce, když se chystá kandidovat proti Bursíkovi na předsedu strany. V případě, že by obě ženy získaly pozice, o které usilují, nevidí v tom Kuchtová vůbec problém - přestože Jacques patří k opačnému názorovému křídlu než ona.

"Je důležité rozlišit dva koncepty…

…První je koncept Martina Bursíka, který říká: Já jsem předseda a určuji si svůj tým. Podle mě to ale není koncept pro řízení strany, ale řízení firmy.

Musíme se naučit respektovat i názory jiné, než má předseda nebo místopředseda strany. Budu v předsednictvu akceptovat ty straníky, kteří budou na sjezdu zvoleni, ať jsou z jakéhokoli názorového proudu. Dokonce si myslím, že by bylo dobré, aby v předsednictvu byly názorové proudy zastoupeny, neboť jde o orgán, který reprezentuje stranu, ne firmu."

/Dana Kuchtová/

Zastoupení názorových proudů v předsednictvu strany by podle ní vedlo ke zmírnění sporů, ne naopak. Jacques, stejně jako Bursík, považuje názorové štěpení uvnitř strany spíše za neštěstí. „Hlavní zadání je odstranit dvě hlavy, vytvořit hierarchické vedení, kdy je jasné, který orgán je nad kterým nadřazený,“ prozrazuje, co si od podzimního sjezdu slibuje.

„Věřím, že se po sjezdu přestaneme kousat do svého vlastního ohonu a nabídneme veřejnosti srozumitelný politický styl,“ dodává. Aby zelení vystupovali jako jeden celek je pro ni důležité - kvůli rozporům s politickými kolegyněmi Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou, které jednotu narušovaly, složila v červnu funkci předsedkyně poslaneckého klubu.

Politici uvnitř strany podle ní mohou klidně debatovat, navenek ale musí vystupovat uceleně - „aby voliči nekupovali zajíce v pytli, který nabízí černou i bílou, teplou i studenou, stranu, která je tak doširoka rozkročena do obou směrů, že se ani neví, co to ta Strana zelených je.“

Strana zelených
Zdroj: ČT24