Soud určil příčinu smrti pětiletého Jana Rokose, líčení bude pokračovat v září

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud projednával už třetí den smrt pětiletého Jana Rokose. Další líčení je naplánované na 5. září, kdy budou předneseny závěrečné řeči obžaloby i obhajoby. Hlavní příčinou chlapcovi smrti byly podle soudního lékaře Jiřího Fialky dvě bodné rány do hrudi. S vraždy je obžalována matka oběti osmatřicetiletá Antonie Stašková a její padesátiletý druh Pavel Grepl.

Fialka dnes uvedl, že chlapec primárně zemřel na následky bodných ran. Připustil, že smrtelné mohlo být i dušení, které ale někdo prováděl v okamžiku, když umíral. Kdyby ihned po bodnutí nožem chlapec skončil v nemocnici, mohli ho lékaři zachránit. Podle soudního lékaře umíral asi čtyři hodiny. Vpichy vzduchu jako příčinu smrti vyloučil. Pitva prokázala, že jehla neprošla do žíly. I kdyby prošla, chlapce by na životě ohrozilo prý až deset stříkaček plných vzduchu.

V tom, kdo chlapce bodl, se obžalovaní neshodují. Grepl se v pondělí k tomu, co mu za vinu klade obžaloba, přiznal. Stašková naopak popřela, že by svého syna bodla. Tvrdí, že ji Grepl donutil pouze píchnout chlapci do žil vzduch. V úterý rozpory mezi jejich výpověďmi neodstranila ani vzájemná konfrontace. Předseda senátu Ivan Elischer dnes u soudu nechal promítnut záběry z rekonstrukce vraždy, kterou kriminalisté provedli letos v dubnu. I během ní obžalovaní vinu svalovali jeden na druhého.

Soud dnes také shlédl dvě videokazety se záznamy pořízené Staškovou a Greplem. Na části z nich Jan Rokos tvrdil, že nechce ke svému otci a jeho přítelkyni, protože jsou na něho zlí. Stašková tvrdila, že jí tento záznam během soudu o syna nikdy nebyl dovolen promítnout. Roman Rokos ale soudu řekl, že podobné záznamy Stašková natáčela záměrně a svého syna k prohlášením vyprovokovala.

Podle státní zástupkyně Lenky Bradáčové byla motivem činu pomsta otci chlapce Romanu Rokosovi. U soudu dnes vyšlo najevo, že loni v červenci byla vypovídat na policii, kde slíbila, že uneseného syna otci vydá, což ale nedodržela. Roman Rokos si na postup policie stěžoval, kontrola ale žádné pochybení policistů nezjistila.

Stašková a Grepl
Zdroj: ČT24