Lanový most u Mitasky bude možná na několik dní uzavřen

Praha - Právě probíhající oprava Lanového mostu u Mitasky na Jižní spojce se patrně ještě zkomplikuje a most bude uzavřen. Dnes to řekl mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek. Uzávěrka by podle něj mohla začít 21. srpna a bude kratší než týden. Celkové opravy mostu budou trvat do konce srpna, což je o deset dní méně, než se původně předpokládalo, dodal.

Pracovníci v pondělí zjistili mírný pokles konstrukce, most proto provizorně zajistili. Důvodem pro případné celkové uzavření mostu by byla podle Mrázka právě oprava po havárii. Na most kvůli poklesu nesmí ve směru na Prahu 9 auta těžší než šest tun, ostatní na něm mohou jezdit maximální rychlostí 30 kilometrů v hodině.

„Máme od Prahy informaci, že příští týden ve čtvrtek 21. srpna bude na týden uzavřen pro veškerou dopravu Lanový most na Jižní spojce,“ řekl to mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka. Podle Mrázka je ale úplné uzavření pouze jednou z variant, současně vyloučil, že by trvalo týden. Pro Středočechy by podle Kupky zákaz vjezdu na most znamenal značnou komplikaci. „Vyhnout se Lanovému mostu bude znamenat, že doprava ve všech radiálách, jako je Vinohradská, Černokostelecká, mnohonásobně vzroste,“ řekl Kupka.  

Řidičům by naopak pomohlo avizované zkrácení doby prací. „Po konzultaci s projektantem a odborníky na mosty z TSK se dohodl harmonogram prací, měly by se dokončit 31. srpna,“ uvedl Mrázek. Původně měly být opravy hotové zhruba za měsíc. Náklady na opravu podle něj nejsou zatím známy.

Kvůli opravám vlaky Českých drah pod mostem projíždějí maximální rychlostí 30 kilometrů v hodině. Na stejnou rychlost je omezen i automobilový provoz ve směru na Prahu 9. Preventivně byla uzavřena slepá Dolinská ulice.

Na objízdné trase se podle Tomáše Strnada z centrálního dispečinku Na Bojišti provoz pohybuje většinu dne na stupni čtyři, na semaforech pak na nejvyšším stupni. V místě, než řidiči najíždějí na Lanový most, je pak doprava pro kamiony, které jezdí v pravém jízdním pruhu, na stupni čtyři, pro osobní auta využívající zbývající pruhy na dvojce až trojce.

Objížďka pro nákladní dopravu vede přes Švehlovu ulici a Průmyslový polokruh. V celém úseku Švehlovy a Průmyslové po Štěrboholskou radiálu je zákaz jízdy automobilů nad šest tun v levém jízdním pruhu. Ve Švehlově ulici po Hostivařské náměstí jezdí autobusy městské hromadné dopravy po tramvajové trati. Světelné semafory v oblasti byly přeprogramovány, přednost mají automobily jedoucí po objížďce. Nákladní dopravu z Jižní spojky odklánějí hlídky městské a státní policie.