Za zpřetrhání drátů vysokého napětí u Přerova může pilot vrtulníku

Přerov - Za zpřetrhání drátů vysokého napětí v blízkosti zahrádkářské kolonie u Pavlovic na Přerovsku může osádka vrtulníku. K takovému závěru došla po zhruba týdnu od nehody vyšetřovací komise. "Oficiálně ukončeno vyšetřování ještě není. Podle předběžných závěrů šlo o chybu pilota, který přehlédl elektrické vedení a spodní částí vrtulníku shodil vodič," uvedla Markéta Mikulíková z velitelství společných sil. Případem se nyní zabývá také policie. Na její závěry počká vedení přerovské základny s případným potrestáním viníků.

Oficiální zpráva by měla být do čtrnácti dnů. Velitel základny Jaroslav Braun uvedl, že předběžné výsledky ještě nemá. Osádka vrtulníku má podle jeho slov zákaz létání a projde znovu proškolením. „Provede se jejich teoretické i praktické přezkoušení za letu, a pokud bude vše v pořádku, budou pokračovat ve výcviku,“ dodal.

S dalšími kroky a závěry počká na výsledky policie, která případ prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. „Na základě toho se rozhodne, co s tím bude dělat dál,“ uvedl Braun. Případ tak může skončit buď na stole státního zástupce, nebo u vrtulníkové základny ke kázeňskému řešení.