Nejvyšší soud znovu řeší případ soudce Nagye, ministr se odvolal

Brno - Nejvyšší soud se musí znovu zabývat prohřešky mladoboleslavského soudce Pavla Nagye, který údajně přijímal úplatky a fingoval soudní jednání. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se odvolal proti rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který zastavil kárné řízení s Nagyem poté, co se vzdal funkce soudce. Pokud se ovšem kárný senát do konce srpna nesejde, případ zřejmě odloží.

„Ministr spravedlnosti v podaném odvolání vytýká kárnému senátu vrchního soudu, že nevzal náležitě v úvahu závažnost jednání Pavla Nagye,“ uvedl Knötig. Podle Kuncové si Pospíšil nepřál, aby měl Nagy ještě šanci soudit, což se dalo zcela vyloučit jen prostřednictvím podání odvolání.

Od chvíle, co se Nagy zřekl taláru, mu běží tříměsíční lhůta, po kterou ještě může zůstávat ve funkci. Vyprší na konci srpna, do té doby by ale teoreticky mohl soudit. Díky tomu, že ho Pospíšil odvolal, byl Nagy s jistotou odstřihnut od rozhodování. Neměl přístup ani do soudní budovy. Vrchní soud ale kárné řízení zastavil kvůli tomu, že se Nagy sám zřekl taláru. Podle Knötiga tak vlastně vrchní soud anuloval ministrovo rozhodnutí o dočasném zproštění z funkce. 

Nagye usvědčili novináři 

Nagy se psychicky zhroutil po zveřejnění záběrů prokazujících korupci. Reportéři televize Nova nabídli soudci peníze za informace, k nimž měl přístup. On nabídku přijal, vzal si 50.000 korun a jednal o dalších penězích. Televize zjistila, že Nagy má dluhy. Transakci i další rozhovory zaznamenala kamera. Od té doby je v pracovní neschopnosti.

Nagy měl problémy už předtím. Před časem padělal protokol o jednání u Okresního soudu v Mladé Boleslavi, které bylo nařízeno na 14. února 2007, ovšem kvůli jeho nepřítomnosti se nekonalo. Soudce si vymyslel a zaprotokoloval závěrečnou řeč obhajoby a vynesl rozhodnutí, jako by se líčení opravdu uskutečnilo. Nejvyšší soud mu za to na půl roku snížil plat o čtvrtinu.

Vydáno pod