Soud přerušil stíhání muže, který údajně zotročoval několik žen

Brno - Brněnský krajský soud přerušil stíhání sedmasedmdesátiletého Jiřího Adama, který údajně zotročoval několik žen z jižní Moravy. Důvodem je mužův dlouhodobě špatný zdravotní stav. Senát rozhodoval neveřejně a jako podklad mu sloužily dva znalecké posudky. Adam leží už více než měsíc v léčebně dlouhodobě nemocných. Informaci přinesl server Deník.cz.

„Senát rozhodl o přerušení trestního stíhání obviněného. Jeho zdravotní stav je neslučitelný s tím, aby se zúčastnil hlavního líčení. Trestní stíhání se přerušuje na neurčito,“ informoval předseda senátu krajského soudu Pavel Göth.

Výrazné zlepšení mužova zdravotního stavu moc pravděpodobné není. Podle mluvčího Nemocnice milosrdných bratří v Brně Pavla Gejdoše Adam nekomunikuje a je napojený na přístroje. Prodělal mozkovou mrtvici, zápal plic i klinickou smrt.

Podle obžaloby kolem sebe Adam shromáždil skupinu seniorek. Připravil je o majetek, bral jim důchody a nechal je do úmoru dřít na stavbě domu i ve vinohradu. Ženy bil a trýznil hladem natolik, že je znalci přirovnali k vězňům z nacistických koncentračních táborů. Adam prý vycházel z učení Hnutí grálu, které se však od něj distancovalo. Za týrání a obchodování s lidmi mu hrozil až dvanáctiletý trest vězení.