Julínek žádné zásadní změny ve zdravotnické reformě nechystá

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) se nechystá zásadně změnit první tři reformní zákony, které by za měsíc měla projednat vláda. Úpravy norem o službách pro pacienty a o záchranné službě budou jen technické. Zákony upravují práva pacientů, podmínky pro poskytovatele péče, umělé oplodnění či dobu příjezdu záchranné služby. Výhrady k nim ale mají odbory i Česká lékařská komora.

„Zákony se podstatně nezmění. Kostra zůstane zachována. Připomínkové řízení bylo především z devadesáti procent vysvětlování některých omylů a bludů,“ uvedl Julínek. Podle něj tyto tři normy představují „novou střechu nad českým zdravotnictvím“ a mají nahradit úpravu z roku 1966.

Lékařská komora měla k zákonům celkem 117 připomínek. Podle jejího prezidenta Milana Kubka ministerstvo přislíbilo, že „technické chyby“ odstraní. „Drtivou většinu zásadních věcných připomínek ministerstvo zohlednit odmítlo,“ stěžuje si Kubek. Komora prý ale na úpravách trvá a pokud je Julínek do norem nezapracuje, budou její představitelé přesvědčovat poslance, aby zákony zamítli.

V červnu se kvůli reformám demonstrovalo 

Proti chystaným vládním reformám se v červnu hodinu stávkovalo. Zdravotnické odbory tak protestovaly proti Julínkovým záměrům a navrhovaným zákonům. Už začátkem července jejich vedení uvedlo, že další protestní akce by se měly odehrát na podzim. Komoře i odborářům vadí například to, že by se doba příjezdu záchranné služby měla prodloužit z 15 na 20 minut. Podle nich to může ohrozit život některých pacientů.

Náměstkyně ministra Markéta Hellerová ale oponuje, že situace by se naopak měla zlepšit. Dodala, že do 15 minut dnes pomoc nestihne dorazit k 1,2 milionu lidí. Podle zákona by mělo vzniknout 44 nových stanovišť. Záchranky by se tak do čtvrt hodiny nedočkalo jen asi 115 tisíc lidí v odlehlých a málo obývaných oblastech. Do těchto míst by měli lékaři dorazit do 20 minut, teď to prý trvá i přes půl hodiny.

Rozpory i mezi koaličními stranami

Připomínky se ministerstvo snažilo vypořádat i s menšími koaličními stranami. Podle Julínka to měla být prevence, aby průběh v parlamentu byl hladký. Spory ale zatím přetrvávají. Vyvolává je hlavně otázka umělého oplodnění a interrupcí. Julínek původně navrhoval například to, aby umělé oplodnění mohly podstoupit i ženy bez partnera. Zatímco zelení jsou pro liberálnější úpravu, lidovci trvají na určitých omezeních. Podle Julínka se ještě uskuteční koaliční jednání.

Připomínkové řízení skončí v srpnu. Vláda by měla zákony projednat ve druhé polovině září, poté je dostane sněmovna. Ministr stále počítá s tím, že by normy začaly platit v lednu příštího roku. Další tři sporné zákony o zdravotním pojištění Julínek zatím pozdržel.