Policista vyzradil kontrolu tržnice ve Folmavě, dostal podmínku

Domažlice - Policista Jaroslav Švejnoch byl odsouzen na 15 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky za vyzrazení plánované kontroly vietnamské tžnice ve Folmavě. Dále dostal zákaz práce u policie na deset let a pokutu 20 000 korun. Navíc se policista provinil tím, že za tuto informaci přijal 5000 korun úplatek.

Švejnochovi hrozilo za zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku až pětileté vězení. Rozsudek zatím není pravomocný, Švejnoch se na místě odvolal.

Ve spisu se uvádí, že dvaatřicetiletý důstojník domažlické kriminální policie zavolal 19. listopadu 2007 ze svého bytu Vietnamci, spolumajiteli tržnice, a poskytl mu zprávu o chystané akci, která se měla konat druhý den. Trhovci proto následně nechali stánky zavřené. Kontrola byla namířena proti prodeji nelegálního zboží. 

Obžalovaný, který je postaven mimo službu, v minulosti uvedl, že se skutku nedopustil a s dotyčným Vietnamcem se prý jen domlouval na tom, že si spolu zahrají fotbal.

Fotbalovému utkání však soud neuvěřil a při svém rozhodování vycházel hlavně z prvotní výpovědi vietnamského obchodníka a zajištěného odposlechu. Na něm je zachyceno, jak se Švejnoch s Vietnamcem domlouvá: „že si spolu zítra zahrají fotbal“. Vietnamec na tuto větu reaguje otázkou, zda „komplet“ a Švejnoch odpovídá „ano, komplet“. Podle soudu šlo o zakódovanou informaci o plánované akci. „A to i s ohledem na první výpověď svědka a na datum rozhovoru,“ uvedl soudce Jan Švígler.

Soudce dále uvedl, že není možné věřit tomu, že částka 5000 korun měla být jen půjčkou. „Vietnamec si musel být vědom toho, že pokud bude obžalovaný odsouzen, mělo by státní zastupitelství zahájit trestní stíhání i proti němu,“ vysvětlil soudce. Cizinec údajně měl osobní zájem na tom, aby 5000 korun nebylo označeno jako úplatek.

V minulosti obhajoba napadla u soudu to, že Vietnamec byl vyslýchán až ve večerních hodinách. Švejnochův advokát Rostislav Netrval prohlásil, že důvodem pro odvolání je obsah odposlechu a nejednoznačný výklad výpovědi jediného svědka. Vietnamec totiž svoji prvotní výpověď později změnil.  

Policistovi, kterého nadřízení označili za vynikajícího a nejlepšího pracovníka útvaru, hrozilo až pětileté vězení. Podle soudu není možné jeho jednání omluvit a tolerovat. S ohledem na prvotní pochybení ale dle soudce postačí podmínka mírně nad spodní hranicí trestní sazby. „Naopak trest je vyostřen zákazem práce u policie na deset let,“ dodal soudce.