Pendolino by mělo Studénkou opět projíždět od pondělí

Studénka (Novojičínsko) - S největší pravděpodobností bude od pondělního rána Studénkou na Novojičínsku opět projíždět nejluxusnější vlak Českých drah SC Pedolino. Osmidenní výluku zavinila před týdnem kolize mezinárodního rychlíku se zřícenou mostní konstrukcí. V pondělí ráno by trať už měla být znovu elektrifikovaná, informovali železničáři.

V úterý večer by podle Správy železniční dopravní cesty měly být odstraněny všechny následky kolize a vše po technické stránce uvedeno do původního stavu.

„Předpokládáme, že v neděli večer bude možný provoz na dvou z pěti kolejí elektrickou trakcí. Na jedné s omezenou rychlostí na 50 kilometrů v hodině, na další pak bez omezení,“ řekl vrchní přednosta Správy dopravní cesty Ostrava Jaroslav Adamec. „Pokud bude trakční vedení připraveno v neděli večer, pondělní první Pendolino vyjede v 5:20 z Ostravy,“ reagoval Petr Šťáhlavský z tiskového odboru ČD. Dosud Pendolina z Ostravy nejezdila, cestu z Prahy do Slezska končila v Suchdolu.

Podle Svobody by ještě dnes technici SŽDC měli zprůjezdnit další kolej, po které by soupravy převážely motorové lokomotivy. Celkem by pak už fungovaly koleje tři. „Na dvou by měl být večer provoz bez omezení, na poslední zprovozněné počítáme se sníženou rychlostí,“ vysvětlil přednosta. Dodal, že další dvě koleje by technici měli připravit během soboty a v neděli pak u dvou kolejí znovu natáhnout trakční vedení.

Informace o plném obnovení provozu na trati mezi Ostravou a Olomoucí se v posledních dnech rozcházely. Vše souviselo s tím, že nebylo zcela zřejmé, jak moc je trať poškozena. Podle prvních informací mělo být vše uvedeno do původního stavu už v pondělí. Čtvrteční vyjádření techniků SŽDC tento termín posunulo až na druhou polovinu příštího týdne. „Po odklizení trosek se ukázalo, že jedna kolej je téměř nepoškozena a stačí jen natáhnout troleje,“ vysvětlil urychlení Svoboda.

Dodal, že zájmem SŽDC bylo provoz obnovit co nejrychleji. „Chceme, aby se lidem vrátila důvěra v železnici. Naším cílem je, aby byl provoz plynulý už v době nedělní a pondělní špičky, kdy pojede řada lidí ze severu Moravy za prací na Prahu a do Čech,“ vysvětlil přednosta.

Provoz na trati minulý týden v pátek zastavila srážka mezinárodního rychlíku Comenius se zříceným mostem. Při nehodě zemřelo 7 lidí a 70 se zranilo. Policie ve středu zatkla dva inženýry, kteří stavbu měli na starost. Nehoda je označována za nejtragičtější za posledních 15 let. V nemocnicích je stále 14 lidí.