Česká policie chce vydání Gruzínce Gena, obviněného z nájemné vraždy

Praha - Policie v Gruzii zadržela na základě mezinárodního zatykače muže, který v roce 2006 zastřelil v Dolních Břežanech šestadvacetiletého Ukrajince. Ten se zřejmě stal obětí války mezi ruskojazyčnými mafiemi. Pokud bude Gruzínec, obviněný z vraždy, vydán do České republiky, hrozí mu až patnáctileté vězení.

Ukrajince zabil podle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na objednávku, která souvisela s činností zločinecké organizace působící na území Česka, Rakouska, Německa a Španělska. Její členové dříve patřili ke gruzínské organizaci, spojované s nájemnými vraždami, vydíráním či korupcí.

Gruzínec, v kriminálním prostředí známý pod přezdívkou Geno, koncem roku 2007 z obav před zatčením z Česka utekl. Policisté zjistili, že se zdržuje ve státech bývalého Sovětského svazu a že pod cizími jmény jezdí do Gruzie. V červenci se ho jejich gruzínským kolegům podařilo zadržet, Česká republika vzápětí požádala o jeho vydání.

Ruskojazyčné gangy si Česko rozdělily na sféry

Ruskojazyčné gangy v Česku, jejichž šéf si vraždu Ukrajince objednal, si podle odborníků rozdělily zemi na sféry vlivu. „Určitá dohoda tady existuje, ale čas od času dochází k různým střetům a snahám o rozšíření nebo přesunu vlivu,“ vysvětluje bezpečnostní odborník Marián Brzybohatý.

Poslední velký střet mezi špičkami ruskojazyčné mafie se odehrál před osmi měsíci na pražských Vinohradech. Najatý vrah měl zastřelit kmotra jednoho z konkurenčních gangů, životem ale zaplatil nevinný řidič Sazky.

Vydáno pod