Železnici na Přerovsku řídí nejnovější dispečerské centrum

Přerov - Zaměstnanci nového centrálního dispečerského stanoviště v Přerově zvládnou práci za desítky lidí v patnácti železničních stanicích. Osm zaměstnanců v jedné místnosti má k dispozici obří obrazovku, na které jsou zobrazeny tratě mezi Přerovem a Břeclaví. Mohou tak ovládat pohyb všech vlaků na trati.

Z jednoho místa se dá najednou ovládat patnáct železničních stanic. „Největší výhoda je v tom, že provoz na trati řídíte klikáním myší. Na počítači, můžete přehazovat výhybky vzdálené 70 km nebo postavit vlakovou cestu na 15 kilometrů dopředu. Nad vším je dokonalý přehled,“ říká mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Počítače zobrazují i výhledovou dopravní situaci a dispečeři tak mohou efektivněji řídit i předvídat provoz na trati. Do dispečerského pracoviště jsou pak svedeny i záznamy z bezpečnostních kamer na jednotlivých nádražích na trati a dohlížejí na ně dvě operátorky. Ty zároveň obsluhují staniční rozhlasy. Do systému zatím nejsou zapojena velká nádraží v Přerově a Břeclavi.

Centrum dálkového provozu obsahuje dvě pracoviště. Řízení železničního provozu a pracoviště dohledu nad zabezpečovacím zařízením a nad infrastrukturou. Ve stejné budově, ale ve vedlejší místnosti, se už připravuje stejné řídící středisko pro úsek mezi Přerovem a Ostravou. V provozu bude v příštím roce.