V USA stoupá počet motorkářů, kteří zemřou na silnicích

Washington - Ve Spojených státech stoupá počet motocyklistů, kteří umírají na silnicích. Téměř každý osmý člověk, který v roce 2007 zahynul v USA při dopravní nehodě, byl motocyklista. S odvoláním na americké ministerstvo dopravy o tom dnes informoval list The New York Times.

Na amerických silnicích zemřelo v minulém roce 5154 motorkářů. To je nárůst o 6,6 procenta oproti roku 2006. Naopak počet řidičů osobních či nákladních aut, kteří zahynuli při dopravní nehodě, loni klesl téměř o 2000 a dostal se tak na historické minimum.

Podle expertů je možné očekávat, že tento trend bude pokračovat, a to také vzhledem ke stoupajícím cenám ropy. Lidé, kteří dříve jezdili hlavně autem, mohou kvůli nižším nákladům „přesedlat“ na motorky.

Také v České republice byla každá osmá oběť dopravní nehody v první polovině letošního roku motocyklistou. Čeští policisté dlouhodobě upozorňují na to, že závažnost nehod motocyklistů je mnohonásobně vyšší než u osobních automobilů. Například loni v ČR připadalo na 1000 nehod na motocyklu téměř 39 mrtvých, u automobilů to bylo zhruba 6 mrtvých, u cyklistů 28.