VZP ustoupí praktikům a pediatrům, přidá jim

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ustoupí tlaku praktických lékařů a pediatrů a přidá jim peníze. Nebude ale moci kvůli tomu lépe zaplatit dobré lékaře a zvýhodnit některé praxe, jak plánovala. S růstem plateb počítají i zaměstnanecké pojišťovny, ale v menší míře než VZP. Dosavadní platby považují lékaři za nízké, na protest jich dnes valná část neordinovala.

Objem peněz v návrhu zdravotně pojistného plánu je pořád stejný, ani protestními akcemi lékařů se nemění. Změnit se může jenom podíl toho, co dostanou všichni a co jsme chtěli použít na bonifikaci dobrých praxí a abychom nalákali lékaře do regionů, kde jich je málo, případně pro lékaře, kteří vzdělávají mladé kolegy," vysvětlil šéf VZP Pavel Horák.

Podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka by ale měli mít všichni lékaři za stejnou práci stejné peníze. Není podle něj věcí pojišťovny, aby platila vzdělávání lékařů, to má platit stát. Stejně tak není podle Kubka dobré, aby VZP slibovala části lékařů lepší platby. „Neexistuje žádné kritérium, lékař tak nemá záruku, že tyto peníze navíc skutečně dostane,“ řekl Kubek. Opačný názor na vyplácení lékařů má výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven ČR Jaromír Gajdáček: „Na úkor dobrých lékařů budou placeni i ti špatní. Průměr plateb se zvedne a celkový růst plateb je zásadně vyšší než u všech ostatních lékařů, kteří na to v podstatě doplatí. Nejsem proti růstu úhrad, ale není možné dělat takovéto skokové změny.“

Praktici nyní mají od pojišťoven měsíčně za registrovaného pacienta 36 korun. S věkem a u dětí stoupá platba až na sto korun. Požadovali 55 korun základní sazby, což ČLK podpořila. VZP je ochotna zvýšit ji na 42 korun. Aby na to měla, nebude už ale moci zvýšit bod na korunu. Prostřednictvím bodů hradí některé výkony, například prevenci.

Podle mluvčího ministerstva Tomáše Cikrta je 42 korun maximum, kterého nyní mohli praktici dosáhnout. Ministerstvo zdravotnictví souhlasí, že práce praktiků je podhodnocena, do jejich vyjednávání o cenách ale nechce zasahovat. „Pomáháme jen sbližovat představy o tom, kolik chtějí lékaři a kolik hodlají pojišťovny platit,“ popsal.

Zatímco pražské shromáždění lékařů dnes dohodu o 42 korunách podpořilo, z řady regionů zazněl nesouhlas. Také Kubek nesouhlasí. „Pokud by vyjednavači praktiků přistoupili na 42 korun, nebylo by to dobře,“ poznamenal.

Kompromis, který mají pojišťovny s praktiky stvrdit v pátek na dohodovacím řízení, vadí exministru zdravotnictví Davidu Rathovi. „Byl bych nerad, kdyby se přidalo jen jedné složce, mohlo by to způsobit vážné problémy pacientům,“ řekl.

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera řekl, že zaměstnanecké pojišťovny zvýší platbu za pacienta na 40 korun, tedy o dvě koruny méně než VZP. Lékařům vyjdou naopak vstříc tím, že jim za bod dají korunu. „Navýšení základní sazby na 42 korun, což je téměř o 18 procent, je podle nás nesmyslně vysoké, zvláště když mzdy porostou příští rok jen o sedm procent,“ vysvětlil. Praktici si i díky třicetikorunovým poplatkům, které mají od ledna od pacientů vybírat, celkově navýší příjmy až o 35 procent.

Lékaři rovněž chtějí zrušit dosavadní regulace na léky a další vyšetření. Horák uvedl, že VZP je už dva roky neuplatňuje, i když ve smlouvách jsou. Praktici totiž splnili podmínku, že jako celek nepřekročí částku vyčleněnou na primární péči.

Letos dá devět zdravotních pojišťoven praktikům a pediatrům 8,5 miliardy korun, tedy 4,7 procenta svých výdajů. Z toho VZP počítá ve zdravotně pojistném plánu s 5,3 miliardami korun a pro příští rok navrhuje 6,08 miliardy korun. Letos ještě praktikům přidá 220 milionů z jedné miliardy, kterou díky vyššímu výběru pojistného získala.