V Praze se sešli extremisté na demonstraci proti zeleným

Praha - Na pražském Karlově náměstí se dnes sešla asi padesátka příznivců krajní pravice. Pořadatelé z Národního sjednocení a Vlastenecké fronty chtějí na demonstraci "proti zelené totalitě" protestovat proti politice Strany zelených. Proti extremistům přišli protestovat antifašisté, shromáždění sledují policisté ze zásahové jednotky.

Extremisté si rovněž připomenou zásah nyní už bývalého policisty Tomáše Čermáka proti nynější poslankyni zelených Kateřině Jacques, která loni v květnu protestovala právě proti demonstraci nacionalistů. Účastníci dnešního protestu umístili na roh Karlova náměstí, kde se incident odehrál, ceduli připomínající tuto událost. Čermák, který byl kvůli napadení Jacques nedávno obžalován, na shromáždění přišel.

Vyjádřit nesouhlas s myšlenkami krajně pravicových hnutí přišli antifašisté. Rozvinuli transparent s nápisem „Proti fašismu všemi prostředky“. Zablokovali ulici Na Moráni.

Z Karlova náměstí se demonstranti přesunou do Ostrovní ulice před sídlo Strany zelených, kterou označují za „neomarxistickou hydru s totalitními choutkami“. Zástupci vládní strany se rozhodli, že na tato tvrzení nebudou reagovat, aby extremistům nedělali zbytečnou publicitu. Požádali pražskou policii, aby během dnešní demonstrace zajistila pořádek a ochranu soukromého i veřejného majetku.