Agrární komora: Ceny potravin by mohly vzrůst až o čtvrtinu

Praha - Růst cen potravin až o dvacet pět procent odhaduje v dohledné době v důsledku vysoké globální poptávky po obilí Agrární komora ČR. Její prezident Jan Veleba dnes připomněl, že komora po počátečních růstech cen obilí na světových trzích odhadovala růst cen potravin na tuzemském trhu o deset procent. Nyní je ale podle Veleby jasné, že růst cen potravin bude vyšší.

„Já si myslím, že ty celkové změny, ten tlak nahoru nemůže být nižší než 20 procent a to si myslím, že se držím poměrně nízko,“ řekl dnes Veleba v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Komora proto navrhuje zamezit zvýšení sazby DPH od příštího roku u potravin ze současných pěti na devět procent. Zvýšení cen potravin v důsledku daňových změn v době, kdy jsou ceny obilovin proti loňsku v podstatě dvojnásobné a rostou tak i ceny komodit živočišné produkce, se jí nezdá rozumné.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič ale tuto snahu odmítá s tím, že vyšší cena sazby DPH u potravin není v souvislosti s růstem cen potravin tou nejzásadnější věcí. Náměstek ministra financí Ivan Fuksa tvrdí, že podle propočtů MF stoupne cena potravin kvůli zvýšení DPH o pouhá dvě procenta.

O kolik se ceny potravin na pultech skutečně změní, není zatím jasné. Podle ředitele Potravinářské komory ČR Miroslava Koberny je růst cen potravin nevyhnutelný, o jeho výši ale nechce spekulovat.

Ceny potravin v tuzemsku výrazně ovlivňují obchodní řetězce. Agrární komora bude tlačit na to, aby se chovaly korektně. Chystá se zavést kontrolní mechanismy, kterými chce dosáhnout toho, aby řetězce odstranily některé nekalé praktiky a nezneužívaly svého postavení na trhu. Zaměří se také na kontrolu kvality i původu prodávaných potravin. „Chceme, aby se řetězce chovaly tak, jak se chovají všichni ostatní podnikatelé v České republice,“ řekl v OVM Jan Veleba.