Ruce pryč od Gruzie, volali Gruzínci před ruským konzulátem v Brně

Brno - Přibližně 20 členů gruzínské komunity a jejich přátel dnes demonstrovalo před ruským konzulátem v Brně proti údajné ruské vojenské agresi v Gruzii. Ruskou vládu vyzvali, aby oblast opustila a umožnila přístup humanitárním organizacím. Českou vládu pak k tomu, aby pomohla vytvořit mezinárodní tlak na Rusko, aby vojáky z oblasti stáhlo.

Gruzínci ocenili, že Česká republika jako jedna z prvních zemí vyslala do oblasti humanitární pomoc. Chtěli také na místě mluvit se zástupci ruského konzulátu, ti však na akci nepřišli a na zvonění nereagovali. „Přáli jsme si, aby někdo vykouknul a řekl nám, co si o událostech v Gruzii myslí“, řekl na adresu zástupců Ruska organizátor akce Vachtang Darchiašvili. Demonstranti měli na ramenou gruzínské vlajky a skandovali heslo „Ruce pryč od Gruzie“. Demonstrace mají pokračovat, 21. srpna se chtějí sejít před ruským velvyslanectvím v Praze a poté pokračovat na Václavské náměstí.

Gruzínská obec v Brně není nijak početná. Tvoří ji asi dvě desítky lidí. Většina z nich studuje na Masarykově univerzitě a dalších školách, další ve městě pracují, řekl Darchiašvili, jenž je doktorandem na právnické fakultě v oboru mezinárodního práva.