Čunka znovu vyšetřuje policie kvůli prodeji vsetínských bytů

Vsetín - Vicepremiéra a předsedu lidovců Jiřího Čunka vyšetřuje vsetínská policie. Je podezřelý, že jako vsetínský starosta prodal realitní společnosti H&B Real 51% podíl ve společnosti Vsetínské byty výrazně pod cenou. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Jiří Čunek serveru řekl, že rozhodnutí policie vítá. Šéfa lidovců už jednou kvůli prodeji těchto bytů policie vyšetřovala, státní zastupitelství ale jeho trestní stíhání zastavilo.

Trestní oznámení na Čunka kvůli údajně podivnému prodeji bytů podal letos v červnu technický správce Centrálního registru dlužníků Jiří Jehlička. Ten před časem řekl, že vycházel ze závěrů žalobce Arifa Salichova, který definitivně zastavil trestní stíhání Čunka. Podle Jehličky z usnesení Salichova vyplývá, že Čunek jako vsetínský starosta prodal realitní společnosti 51% podíl Vsetínských bytů výrazně pod tržní cenou, která byla podle jeho usnesení nejméně 6,7 milionu korun. Prodej ale nakonec vynesl městu Vsetín jen 3,6 milionu. Byty tak podle Jehličky byly prodány výrazně pod cenou.

Podle mluvčí vsetínské policie Ludmily Brousilové bylo zahájeno trestní řízení proti neznámému pachateli kvůli podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. „Jsem tomu rád, aspoň konečně došlo k tomu, že se začalo uvažovat o meritu věci,“ řekl Aktuálně.cz. Čunek a dodal, že „čím víc šetření bude, tím víc se bude ukazovat, jak celá ta kauza byla zkorumpovaná“.

Jiří Čunek byl již dříve stíhán pro podezření, že ještě coby vsetínský starosta přijal v únoru 2002 půlmiliónový úplatek od společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve firmě Vsetínské byty. Jeho obvinění stálo na slovech sekretářky Čunka Marcely Urbanové, která tvrdila, že se jí Čunek s úplatkem pochlubil.