Dělnická strana: Mítink bude na hradeckém náměstí, pokutu zaplatíme

Hradec Králové - Sympatizanti Dělnické strany chtějí uspořádat politický mítink na centrálním náměstí v Hradci Králové. Původně si pro akci Den svobody vybrali letní kino Širák, radnice jim ale včera vypovězením nájemní smlouvy s dceřinou firmou, která areál spravovala, kino jako místo setkání zatrhla. Podle předsedy Dělnické strany Tomáše Vandase, se účastníci dnešního setkání půjdou přesvědčit, zda je kino skutečně zavřené.

Sejít se mají po poledni na hradeckém vlakovém nádraží, část skupiny by pak měla dojít k letnímu kinu. "Tam se rozhodneme, co dál. Je možné, že politický mítink uspořádáme v centru na náměstí. Jsem připraven zaplatit pořádkovou pokutu," uvedl Vandas.

Magistrát může zahájit správní řízení a uložit pokutu, zároveň má právo pořadatele neohlášeného politického mítinku vyzvat, aby akci ukončil. Mluvčí radnice Václav Svoboda, tvrdí, že setkání neohlášené je a že pokud se jeho účastníci nerozejdou, vyzve policii, aby zasáhla. Královéhradecká policie vyčlenila na akci kolem 150 mužů, kteří mají extremisty od jejich příjezdu doprovázet. Sejít by se jich měly asi tři stovky.

DS na krajských kandidátkách

Dělnická strana letos kandiduje do krajských zastupitelstev ve všech krajích. Ve svém programu například požaduje vystoupení z EU a NATO. Navrhuje zrušení všech podpor pro přistěhovalce a zákaz homosexuálních sňatků. Chce také zavést určování národnosti obyvatel a jejího potvrzení do rodného listu a občanského průkazu.

Děkujeme, odejděte, vzkazuje radnice extremistům

Hradecká radnice už včera prohlásila, že akce Dělnické strany není ve městě vítaná. Po poradě se svými právníky, necelý den před jejím začátkem, vypověděla smlouvu s dceřinou společností města, která spravovala areál kina. Vypovězením se stala neplatnou i nájemní smlouva mezi společností a fyzickou osobou.

„Areál si za účelem hudebně-kulturního festivalu pronajala fyzická osoba, která působila věrohodně, bez jakýchkoli známek toho, že by byla napojena na nějaké extremistické skupiny, proto nebyl důvod jí areál nepronajmout,“ vysvětluje mluvčí Svoboda, proč město pronajmutí kina vůbec povolilo.

Hradecké kino, ve kterém měl proběhnout mítink Dělnické strany.
Zdroj: ČT24