Firma Bögl & Krýsl se na opravě mostu podílela více, než jí dovolovala smlouva

Studénka - Společnost ODS - Dopravní stavby Ostrava připustila, že porušila smlouvu s Moravskoslezským krajem, který byl zadavatelem opravy mostu ve Studénce. Firma ODS - DSO nedodržela finanční limity, které vymezují, jak může být zakázka mezi subdodavatele rozdělena. Podíl společnosti Bögl & Krýsl měl činit maximálně půl milionu korun, ve skutečnosti byl o více než milion vyšší. ODS - DOS tvrdí, že investora, tedy kraj, o změně ústně informovala. Ten to ale popírá.

„Je pravda, že tento parametr smlouvy nebyl dodržen. Na bezpečnost stavby to ale nemá vliv,“ uvedl k překročení limitu mluvčí Dopravních staveb Ostrava Dan Šabík. Dodal ale, že s krajem podnik o změně oproti smlouvě jednal.

„O subdodavateli jsme nevěděli,“ popírá Šabíkova slova mluvčí hejtmanství Barbora Odstrčilíková, „firma Bögl & Krýsl nikde nefigurovala.“

Fotografie jako důkaz

"Je pravda, …

… že tento parametr smlouvy nebyl dodržen. Na bezpečnost stavby to ale nemá vliv."

/ODS - DOS o nedodržení finančího limitu pro subdodavatele/

Policie ve čtvrtek zatkla dva pracovníky česko-německé firmy Bögl & Krýsl. Ředitele ostravské pobočky a vedoucího projektu Oldřicha Magnuska a vedoucího technického úseku Zdeňka Malého obvinila z přímé odpovědnosti za tragédii. Údajně věděli o porušené statice mostu.

Podle vyšetřovatelů si pracovníci subdodavatele vady nafotili a poslali je i ODS - DSO. „Zatím se nám nepodařilo zjistit, jak se u nás s fotografiemi naložilo. Více budeme asi vědět v pondělí,“ nepotvrdil informaci Šabík.

Vydáno pod