Extremisté z Hradce odjeli, policie nakonec nezasáhla

Hradec Králové - Pravicoví extremisté a sympatizanti Dělnické strany ukončili nepovolené shromáždění v centru Hradce Králové a rozjeli se domů. Během odpoledne uspořádali pochod městem a hodinový míting na Ulrichově náměstí, kde pronesli několik projevů většinou namířených proti Evropské unii a členství v NATO. Celá akce si nevyžádala zásah policie, neboť během ní nedošlo k rušení veřejného pořádku. Protože se však jedná o nepovolené shromáždění, město zvažuje, že zahájí proti předsedovi strany Tomáši Vadasovi správní řízení.

Kolem třetí hodiny odpolední se zhruba 300 sympatizantů krajně pravicové Dělnické strany vydalo z hradeckého nádraží do města. Seřazeni ve čtyřstupech došli na Ulrichovo náměstí. „Jsme tady na procházce,“ tvrdil novinářům místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb.

Extremisté budou chtít po městu odškodné - až 200 tisíc

Na náměstí následovalo několik proslovů. Ve svém projevu Vadas kritizoval radnici za to, že zrušila jejich akci plánovanou v letním kině a prohlásil, že její organizátoři budou požadovat vysoké finanční odškodnění. Zrušením vystoupení české kapely Attack a slovenské Before The War, které jsou považovány za neonacistické, prý extremistům vznikla škoda 200 tisíc korun. 

Vadas dále kritizoval i média za údajné lži. Na shromáždění následně vystoupilo osm řečníků z Dělnické strany a také z organizací ze Slovenska a Německa. Někteří účastníci drželi transparenty a vlajky.

Místopředseda Dělnické strany Kotáb po projevech naznačil, že se část extremistů půjde „projít“ k areálu letního kina, ve kterém se akce původně měla konat. Po vypovězení nájemní smlouvy ze strany města byl ale areál uzavřen. Město považuje shromáždění za nepovolené. Původně chtělo účastníky vyzvat hned po opuštění nádražní budovy, aby se rozešli, na radu policie tak ale neučinilo.

Policisté nezasáhli, podle Dělnické strany ani nebyl důvod

Na extremisty dohlížel kromě zhruba 150 policistů, těžkooděnců a městských strážníků také antikonfliktní tým. „Naším úkolem je domluvit se s radikály mírnou cestou. Pokud domluva s námi není možná, nastupuje pořádková jednotka,“ vysvětlila členka týmu Hana Ježková. Nad městem také kroužil vrtulník, který měl monitorovat pohyb jednotlivých skupinek po městě.

Podle Kotába policie k zásahům ani žádný důvod mít nemohla. "Pokud nedojde k narušení veřejného pořádku, není důvod nic násilně rozpouštět. Občané mají právo vyjádřit svůj názor, mají právo si vyslechnout třeba můj projev," doplnil ho Vandas. Je prý ochoten zaplatit pořádkovou pokutu, pokud magistrát shromáždění na náměstí vyhodnotí jako porušení veřejného pořádku. Její maximální výše je pouze 5000 korun.

Policie na hradeckém nádraží
Zdroj: ČT24