Notáři a advokáti by mohli získat výhradní právo na převody nemovitostí

Praha - Zástupci notářů a advokátů chtějí mít výhradní právo sepisovat smlouvy pro převody nemovitostí. S jejich účastí počítají i změny v občanském zákoníku. K převodu majetku by nemělo dojít zápisem do katastru, ale pouhým sepsáním smlouvy. Podle katastrálních úřadů by to však nahrávalo podvodníkům.

Převod vlastnictví z jednoho majitele na druhého nastane až po vkladu zápisu do katastru nemovitostí. Na realitním trhu se ročně takovýchto transakcí odehrají desetitisíce. Podle jedné z variant zákona, by k prodeji bytu, domu nebo pozemku, mohl nově stačit jen podpis smlouvy. Tu by si mohl sepsat každý. Za předem správnou by ale katastry považovaly jen tu od notářů, advokátů nebo exekutorů. A jen tu by úřady dále nekontrolovaly - z hlediska právní jistoty by za občana přebíral odpovědnost za správnost smlouvy notář.

K převodu vlastnictví domu nebo pozemku by došlo už v okamžiku sepsání smlouvy. Notáři a advokáti ale chtějí navíc získat výhradní právo na sepisy těchto smluv. „Budeme na ministerstvo spravedlnosti apelovat, aby sepisy smluv byli pověřeni pouze odborníci. Tím mám na mysli skutečně advokáty a notáře,“ uvedl pro ČT24 Aleš Kejchal z České advokátní komory.

Notáři: Smlouvu nemůže napsat každý, my jsme záruka

Pro notáře a advokáty by se tak změny vlastníků nemovitostí staly zaručenou agendou i příjmem. Poplatek za smlouvu o převodu by se podle prezidenta notářské komory mohl odvíjet od ceny nemovitosti. „Dnes si každý myslí, že si smlouvu sepíše podle internetu nebo se do toho pustí realitní makléř, ačkoli mu to nepřísluší,“ zdůvodňuje tento krok šéf Notářské komory Martin Foukal.

Realitní kanceláře: Umíme to stejně dobře

Majitelé realitních kanceláří a ostatní právníci s tím ale rozhodně nesouhlasí. Není důvod, proč by takovéto úkony nemohli svým klientům zprostředkovat stejně kvalitně i oni.

Smlouva jako základ pro převod vlastnictví vadí i dalším hráčům s nemovitostmi. Banky, které s klienty uzavírají hypotéky a berou si domy do zástavy, se obávají, že by třeba klient ručil objektem na několika místech najednou.

V současnosti změnu majitele určuje až vklad zápisu na katastrálním úřadu. Tím je podle úředníků systém výrazně odolnější vůči zneužití. Ministr spravedlnosti Pospíšil si ale nový systém převodu vlastnictví dokáže představit. Také u šéfa legislativní rady vlády Cyrila Svobody mají hlavně notáři podporu jistou.