Policie bojuje proti drogám za volantem

Praha - Drogy za volantem jsou relativně novým, ale rychle rostoucím problémem, který musí řešit česká policie. Už nyní, v polovině srpna, přistihla stejný počet hříšníků jako za celý loňský rok. Statistiky soudních lékařů jsou přitom varovné, neboť až 8 procent mrtvých ze silnic má v těle stopy po droze. Nejvyšší nárůst se objevil v posledních dvou letech.

Vyrazit z párty pod vlivem drogy a sednout za volant není bohužel pro mladé řidiče žádné tabu. Podle průzkumu Národního monitorovacího střediska pro drogy řídila někdy po marihuaně více než třetina mladých lidí, po extázi či pervitinu kolem deseti procent.

„Je to nový fenomén. Stejným způsobem, jako se policie učila bojovat proti alkoholu za volantem, tak postupujeme i teď v souvislosti s návykovou látkou,“ říká k tomu ředitel dopravní policie Martin Červíček.

„Nemůžeme zaspat a musíme zlepšit technické vybavení policie tak, aby byla schopná odhalovat i tento fenomén,“ prohlásil ministr vnitra Ivan Langer. Pomoci by měl tester, který česká dopravní policie používá třetím rokem. Tester na drogy je ale na rozdíl od přístroje používaného na alkohol jen na jedno použití a proto nejde o levnou věc. Jedna zkouška přijde asi na 600 korun a hlídka tedy musí vždy pečlivě zvážit, koho otestuje.

Z loňských 2500 otestovaných řidičů mělo 15 procent pozitivní výsledek. Letos už policisté zastavili přes 300 takových aut.