Z Vietnamu zamíří do Česka stovky stavebních dělníků

Praha - Do České republiky zamíří první stovky stavebních dělníků z Vietnamu a dalších zemí. Mají pomoci vyřešit tíživý nedostatek pracovních sil ve stavebnictví. Jejich příjezd budou zprostředkovávat vybrané pracovní agentury, které minulý týden podepsaly smlouvu se Svazem podnikatelů ve stavebnictví.

Společnost Longa Praha může dodat pro domácí stavbaře okamžitě 100 pracovníků, kteří mají pro práci v oboru kvalifikaci, uvedl projektový ředitel firmy Pavel Hovorka. Další zaměstnance prý bude dodávat v závislosti na poptávce stavebních firem. Další agentura Fragenis prý může dodat až 500 pracovníků.

Dělníci dostanou školení a jazykové základy

Dělníci nebudou do Česka přicházet nepřipravení. „Máme dohodu s vietnamskými agenturami a školami, které připravují lidi pro práci v našich podmínkách,“ řekla manažerka. Jde prý také například o jazykovou průpravu. Ve skupině pěti zaměstnanců by se údajně alespoň jeden měl domluvit česky, cílem ale je, aby češtinu ovládali všichni.

Přísun pracovníků z Vietnamu podle Uličné vázne na administrativních překážkách, jako je například získání pracovního povolení. To prý může protáhnout lhůtu od zadání požadavku stavbařů po dovoz zaměstnance až na tři měsíce. Důležité totiž je, aby dělníci nepracovali načerno, ale zařadili se mezi kmenové zaměstnance firem.

Nedostatek pracovní síly je označován za hlavní brzdu dalšího růstu nejen stavebního průmyslu, ale také dalších odvětví. Podle již dřívějšího sdělení představitelů SPS by odvětví nyní potřebovalo nejméně o 5000 lidí víc. Stejný problém nyní řeší také stavebnictví na Slovensku nebo například na Ukrajině.

Stavba domu
Zdroj: ČT24