Kvůli rekonstrukci se do sněmovny vrátí skrutátorky

Praha - Na úterní mimořádné schůzi Dolní sněmovny budou poslanci muset namísto elektronického hlasování poctivě zvedat ruce, které pak sečtou skrutátorky. Letní rekonstrukci zasedacího sálu se totiž ještě nepodařilo dokončit a místo hlasovacího zařízení zejí jen prázdné díry v lavicích. Do zásadních schůzí v září bude ale rekonstrukce prý hotová.

Rekonstrukce byla zahájena na začátku července. Nyní, pár dnů před začátkem mimořádné schůze, vypadá sněmovna stále jako staveniště: maluje se, hlasovací zařízení nejsou nainstalovaná a místo informační tabule trčí ze zdi pouze kabel. Rekonstrukce se zpozdila kvůli prodloužení poslední schůze poslanců. Kromě klimatizace a hlasovacího zařízení ale bude prý na úterní schůzi všechno připraveno.

Po 15 letech se tak do sněmovního sálu vrátí skrutátorky, které budou zvednuté ruce sčítat a výsledky zaznamenávat. Doba každého hlasování se tak několikanásobně protáhne. Úterní schůze by ale měla být relativně klidná.

Opravdový boj vypukne až na zářijovém a říjnovém zasedání sněmovny. Na programu budou totiž jen nedlouho před krajskými volbami reformní zdravotnické zákony a úprava daní. „Mám obavu, že to bude divoké,“ uvedl Cyril Svoboda.

První poprázdninové schůze ve zrenovované sněmovně budou pro koalici jednou z posledních možností, kdy prosadit zákony, které mají platit od nového roku.