Přes Studénku už zase jezdí Pendolino

Studénka (Novojičínsko) - Studénkou na Novojičínsku už zase projíždějí nejluxusnější vlaky Českých drah SC Pendolino, které jsou závislé na trolejích. Ty na trati minulý týden zničily trosky zříceného mostu a rychlíky na trase Praha - Ostrava končily v Suchdolu nad Odrou. Jako první projel úsekem spoj, který z hlavního města vyjel po paté hodině odpolední. Následovaly ho i večerní spoje v půl osmé z Ostravy a devět z Prahy. V provozu je od neděle také všech pět kolejí, i když některé s omezeným provozem. Opravy stály téměř deset milionů korun.

Kritickým úsekem, kde se mezinárodní rychlík Comenius srazil s mostem a sedm lidí zemřelo, budou vlaky jezdit omezenou rychlostí. "Na dvou hlavních kolejích, po kterých jezdí i expresy, bude platit rychlost 50 kilometrů v hodině. Do kolejiště se po nehodě hodně zasahovalo a musíme počkat až se usadí," vysvětlila mluvčí Správy železniční dopravní cesty Anna Kodysová.

Dodala, že tento stav by v úseku měl platit asi dva týdny. „Pokud vše bude v pořádku, rychlost zvýšíme na 120 kilometrů v hodině. Původní rychlost 140 kilometrů za hodinu by tam měla být povolena na přelomu října a listopadu,“ vysvětlila.

Dnes také končí některá dočasná opatření ve vlakovém provozu. „Soupravy nyní mohou jet s elektrickou lokomotivou, tím se u většiny spojů zrychlí provoz a minimalizují zpoždění, která byla v uplynulých dnech způsobena připojováním motorových lokomotiv a jejich nižší rychlostí,“ vysvětlil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Nešťastný pátek

Provoz na trati minulý týden v pátek zastavila srážka mezinárodního rychlíku Comenius se zříceným mostem. Ten na zakázku Moravskoslezského kraje opravovala společnost ODS - Dopravní stavby Ostrava. Policie ve středu zatkla a v pátek pak i z obecného ohrožení obvinila dva inženýry, kteří stavbu měli na starost.