Klaus v názorech na kavkazský konflikt opomenul odpovědnost Moskvy, myslí si Schwarzenberg

Praha – Prezident Václav Klaus ve svých názorech na gruzínsko-ruský konflikt opomenul odpovědnost Moskvy, prohlásil dnes ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Prezidentův odlišný názor na dění v regionu respektuje, nicméně trvá na svém stanovisku. Podle ministra je škoda, že se ústavní činitelé před zveřejněním názorů na konflikt neporadili. Klaus v komentáři pro Mladou frontu Dnes napsal, že je třeba si přiznat, že válku na Kavkaze rozpoutala Gruzie.

Podle Klause není možné stavět své geopolitické zájmy nad pravdu. Postavil se tak proti názoru české vlády, která podobně jako zbytek Evropské unie považuje za původce kavkazské války Rusko. „V zodpovědnosti za vyvolání války je role gruzínského prezidenta, vlády a parlamentu neoddiskutovatelná a evidentně fatální,“ obvinil Klaus ve svém komentáři Michaila Saakašviliho z rozpoutání celé krize. 

Václav Klaus rovněž uvedl, že se hrozí toho, co se v Gruzii stalo: „Tím mám na mysli jak věc samu, tak to, jak je politicky a mediálně uchopena a interpretována.“ Zároveň podle něj není možné řešit situaci pouhým vysíláním mírových sborů na různá kritická místa světa, které problémy neřeší, ale pouze konzervují.

Světové politiky podle názoru českého prezidenta nezajímá utrpení obyvatel ve válečných zónách. Sledují pouze své strategické a geopolitické zájmy. „Kavkaz je však především domovem lidí. Neměl by nikomu sloužit jako záminka pro mezinárodní politiku,“ domnívá se Klaus. Dlouhodobější řešení celého problému však není možné postavit na lži - byť by nám či našim spojencům, z aktuálních mocenských či dlouhodobě strategických geopolitických zájmů, vyhovovala, uvedl prezident.

Premiér Mirek Topolánek už po vypuknutí bojů v Gruzii řekl, že vidí
paralelu mezi vpádem ruských vojáků do Osetie a invazí vojsk Varšavské
smlouvy do Československa v roce 1968.

V úterý Schwarzenberg odletí do Bruselu, kde se zúčastní jednání o řešení válečného konfliktu v Gruzii. Spor mezi Moskvou a Tbilisi vznikl kvůli proruské provincii Jižní Osetie, kterou se pokusily dobýt gruzínské
jednotky. Gruzínci se však střetli s ruskou armádou, která na ně zaútočila i mimo sporný region.