Pražskou dopravu čeká kolaps, Lanový most bude uzavřen

Praha - Lanový most na pražské Jižní spojce bude od čtvrtka na tři dny pro veškerou dopravu uzavřen v obou směrech, uvedl mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Tomáš Mrázek. TSK most opravuje poté, co se minulý týden zjistilo jeho poničení. Očekává se tam dopravní kolaps zejména v Průmyslové a Švehlově ulici. Komplikace budou i ve Vinohradské a Černokostelecké ulici.

Lanový most na Jižní spojce bude pro veškerou dopravu uzavřený od čtvrtečních 23:00 do nedělní půlnoci. Most je jednou z hlavních dopravních tepen hlavního města, denně přes něj přejede téměř 100 000 aut.

„Po posouzení všech možných variant jsme rozhodli o uzavření mostu. Je to bohužel nezbytné, a to kvůli zajištění stoprocentní kvality při opravě,“ uvedl ředitel TSK Luděk Dostál. Zároveň požádal řidiče o trpělivost.

Objížďka povede v obou směrech přes Průmyslovou a Švehlovu ulici. Ve směru na Prahu 9 tak kamiony budou sjíždět z Jižní spojky před Lanovým mostem na Švehlovu. Ve směru na Prahu 5 pak z Jižní spojky odbočí na Štěrboholskou radiálu. Mrázek předpokládá, že tuto trasu zahltí nákladní automobily. Řidičům osobních aut proto doporučuje, aby využili jiné cesty. Vlaky Českých drah pod mostem projíždějí maximální rychlostí 30 kilometrů v hodině.

##GMAP:179:Neprůjezdný Lanový most##  

Policie se bude snažit zabránit zkolabování dopravy. Na všech příjezdových komunikacích umístí informační tabule. „Posílíme také počet mužů, kteří během dne řeší tuto situaci. K dispozici budeme mít i vrtulník,“ uvedl vedoucí dopravního inspektorátu pražské policie Pavel Švrčula. V současnosti situaci řeší 25 policistů denně. Spolupracují s pražskými strážníky i policisty ze Středočeského kraje, kteří jsou připraveni odklonit kamionovou dopravu již před Prahou, pokud se na objízdné trase stane nehoda.

Od pondělí 25. srpna bude most ve směru na Prahu 5 průjezdný bez omezení, ve směru na Prahu 9 bude omezen vjezd pro nákladní automobily nad šest tun. Pro ně bude zachována objízdná trasa přes Švehlovu a Průmyslovou ulici. Pro osobní auta bude ve směru na Prahu 9 omezena rychlost na 30 kilometrů v hodině. TSK předpokládá ukončení prací 31. srpna.