Sdružení pražské matky usiluje o bezpečnější přechody

Praha - Sdružení Pražské matky a Oživení apelují na městské části, aby zmenšily parkovací zóny a zvýšily tak bezpečnost na přechodech. Ještě před zavedením těchto zón, muselo stát auto pět metrů od přechodu, v současné době stojí auta často těsně před nimi. Horší rozhled teď kvůli zónám mají nejen chodci ale taky samotní řidiči.

Sdružení vadí hlavně to, že děti nevidí přes zaparkovaná auta. Statistiky ministerstva vnitra prozrazují, že počet nehod s chodci stále stoupá. Od začátku letošního ledna do konce července zemřelo na pražských přechodech a ke stovkám se blíží počet zraněných.

V některých městských částech dochází k dílčím úpravám parkovacích zón. Praha 3 třeba nedávno změnila značení parkovací zóny u přechodu tady v ulici U Rajské zahrady, který sdružení Pražské matky vytipovalo jako nepřehledný a nebezpečný.

Sdružení Oživení by rádo dosáhlo razantnějších změn. „Jednotlivé ústupky městských částí situaci neřeší, my usilujeme o to, aby se změnila celková praxe,“ říká zástupkyně sdružení Petra Lukešová.

Podle sdružení je v oblastech s parkovací zónou minimálně 35 křižovatek s nepřehlednými přechody. Pokud by u nich městské části provedly změnu značení, řidiči by přišly maximálně o 120 parkovacích míst.

Vydáno pod