Případem údajně týraných sester Velických se bude zabývat i Klausova kancelář

Brno - Spolupracovníci prezidenta Václava Klause se začali zabývat případem sester Velických, které údajně psychicky týrali a přísně vychovávali jejich rodiče. Dívky jsou už rok v brněnském azylovém centru Klokánek, ale mají se stěhovat do jiného zařízení. Starší Kristýna proto napsala prezidentovi dopis, že pryč nechce. Kancelář prezidenta dnes zařízení informovala, že dopis přišel a bude se jím zabývat. Bratři dívek se v pondělí v souladu se soudním rozhodnutím vrátili k rodičům.

„Říkali, že dopis dostali v pondělí a že se pan prezident začal o případ Kristýnky zajímat. Máme z toho velkou radost,“ uvedla vedoucí Klokánku Ditta Pokorná. Podle rozhodnutí soudu mají obě sestry z Klokánku odejít do azylového centra v brněnské Hapalově ulici. Kristýna s tím ale nesouhlasí. Do zařízení už dříve docházela a psycholog tam po ní měl chtít, aby si při návštěvách s otcem hrála. Dívka však tvrdí, že se ho bojí.

Kristýně ani její sestře prozatím odchod z Klokánku nehrozí, ačkoli soudní rozhodnutí je vykonatelné. Lékařka u jedné ze sester zjistila černý kašel. Podezření na nemoc se podle Pokorné navíc dnes potvrdilo. V pracovní neschopnosti je proto i ošetřovatelka sester, která s nimi žila v jednom bytě a starala se o ně. 

Sestry Velické se do Klokánku dostaly kvůli podezření, že jsou doma týrány. Na policii se obrátila jejich matka s tím, že jejím dětem ubližuje otec. Později však obvinění stáhla a ani policie nic nezjistila. Nedávno však byl případ znovu otevřen.

Vydáno pod