Na letišti Mošnov přistály dva letouny Eurofighter Typhoon

Ostrava - V rámci Dne NATO dnes na ostravském letišti Mošnov přistály dva letouny Eurofighter Typhoon britského letectva Royal Air Force, které se na přehlídce představí vůbec poprvé. Kromě letadel Eurofighter si mohou návštěvníci prohlédnout stíhací stroje F16, přepravní Globemaster a Antonov 26.

Letoun Eurofighter Typhoon, společný produkt Německa, Velké Británie, Itálie a Španělska představuje to nejmodernější, co může vojenské letectvo nabídnout. Disponuje dvěma motory, což je z hlediska pilota velmi oceňováno. Je určený pro manévrový vzdušný boj i boj za hranicí viditelnosti a druhotně je i k útokům na pozemní cíle.

Letoun může mít jednoho nebo dva členy posádky, jeho délka je téměř 16 metrů, rozpětí křídel bezmála 11 metrů, vysoký je pět metrů a 30 centimetrů, plocha křídel dává dohromady skoro 50 metrů čtverečních a maximální vzletová hmotnost je téměř 21 tisíc kilogramů. Ve vysoké výšce dosahuje rychlosti maximálně 2390 km za hodinu a za čtyři vteřiny vystoupá do tisíce metrů.

Den NATO v Ostravě je ojedinělá akce, která svou koncepcí a rozsahem nemá obdoby nejen v celé České republice, ale ani ve střední Evropě. Jejím cílem je prezentovat široké veřejnosti co nejširší škálu prostředků, kterými disponuje Česká republika a její spojenci na poli zajišťování bezpečnosti.

Letošní Den NATO se koná při příležitosti 10. výročí přizvání ČR do Severoatlantické aliance. Skládá se ze tří základních dnů, od čtvrtka probíhá doprovodný program v centru Ostravy, dnes lze vidět nácviky a seřazování techniky a v sobotu 15. září je plánován hlavní program. Kromě vojenské techniky se představí i bezpečnostní složky. Největší zájem je o dynamické ukázky. Prezentovat se budou například výsadkáři polské armády, program má připravený také zásahová jednotka Ostravska, své umění předvede i vězeňská a celní správa.