Škrlová alias Anička Klokánek nepoškodila, rozhodl soud

Brno - Barbora Škrlová a její přítelkyně Kateřina Mauerová neporušily zákon tím, že se třiatřicetiletá Škrlová loni vydávala za třináctiletou školačku Aničku. Rozhodl o tom brněnský krajský soud. Potvrdil tak rozsudek městského soudu, který letos v květnu odmítl potrestat dvojici za poškozování cizích práv.

Potrestání Škrlové a Mauerové, které jsou klíčovými postavami kuřimské kauzy, týkající se neobvykle brutálního týrání hochů Ondry a Jakuba, ale žádala státní zástupkyně. Za hru na Aničku navrhovala oběma ženám udělit podmíněný trest. Když neuspěla, podala proti rozsudku odvolání ke krajskému soudu. Škrlová měla být podle ní potrestána za hru na Aničku v brněnském krizovém centru pro děti Klokánek, pro Mauerovou žádala trest za to, že jí falešnou totožnost potvrdila.

Advokáti obou žen byli spokojeni. „Tento případ se k soudu ani neměl dostat. Krajský soud potvrdil to, co jsme říkali jasně již dříve, a to že se naše klientky trestného činu nedopustily,“ komentoval rozsudek obhájce Škrlové Richard Novák.

Brněnský soudce Jaroslav Chochola v květnu uvedl, že se Škrlová bezpochyby vydávala za dítě, to ale podle něj není trestné. Hlavně vedení Klokánku požadovalo potrestání obou žen. Chochola ale poukázal na to, že pokud by byla lékařská prohlídka Aničky při jejím nástupu do Klokánku důsledná, nemohlo by sociálním pracovnicím uniknout, že Anička je dospělá žena. Dětská lékařka Jana Zahradníčková ale v této souvislosti v minulosti upozornila, že údajná Anička byla hysterická a prohlídku odmítala. Lékařka se rozhodla, že kontrolu udělá později. O několik hodin později ale Škrlová z Klokánku uprchla.

Škrlová žila s chlapci Ondrou a Jakubem v rodině Kláry Mauerové, které byla coby údajný nalezenec Anička dokonce soudně svěřena do péče. Loni v květnu bylo odhaleno týrání Ondřeje. Klára skončila ve vazbě, její děti, a to včetně Aničky, byly převezeny do Klokánku. Anička přitom ztropila povyk, který psychologové označili za dokonalý herecký výstup. Při něm si prý zahrála na hysterické, duševně postižené dítě. Proč se vlastně Škrlová vydávala za děvče se dosud nepodařilo zjistit.

Kauza Kuřim - tři soudní procesy

Proces týkající se Klokánku je jedním ze tří soudních jednání spojených s kuřimskou kauzou. Škrlová a Mauerová čelí s dalšími čtyřmi lidmi v jiném procesu obžalobě z brutálního týrání Ondřeje a Jakuba. Škrlové hrozí osm a Kateřině Mauerové až 12 let vězení. Soud se v dalším procesu zabývá i jednáním lékařky Mileny Smékalová, která podle obvinění týrání chlapců neoznámila policii.

Barbora Škrlová
Zdroj: ČT24