Dotace na školní mléko se sníží až o dvě třetiny

Praha - Kabinet na dnešní schůzi zrušil část dotací pro školní mléko. Peníze tak na projekt půjdou pouze z Evropské unie, což dotaci sníží asi o dvě třetiny. S takovým omezením ale nesouhlasí mlékárny, které jsou připraveny po ministerstvu zemědělství vymáhat náhradu škody. U zahraničních vlastníků není podle ředitele Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce vyloučena ani mezinárodní arbitráž. Proti je i Agrární komora ČR.

Podle Němce investovaly mlékárny kvůli tomuto projektu zhruba 100 milionů korun a školy například vybavily automaty na mléko či lednicemi. Česko navíc podle něj může přijít i o dotace na mléko z EU, které představují ročně zhruba 20 milionů korun. Takové obavy ale považuje ministerstvo zemědělství za zbytečné. „Peníze z EU nejsou vázány na národní dotační program,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.  

Dotace na školní mléko se podle Gandaloviče nezruší úplně. Jejich rozdělování je navíc nenárokové a záleží pouze na vládě, do jakých oblastí je přidělí. „Navrhujeme, aby systém pokračoval dál, ale pouze s evropskou dotací. Není třeba, aby Česká republika platila svoji spoluúčast, která byla třikrát větší než peníze z Evropy.“

Zrušení dotací ušetří 60 milionů korun 

V situaci, kdy je rozpočet ministerstva zemědělství meziročně krácen skoro o 5 miliard korun, musí ministr zemědělství podle svých slov v resortu hledat úspory. Zrušení dotací také předpokládá roční finanční úsporu ve výši dosahující zhruba 60 milionů korun. Programu na podporu školního mléka se nyní účastní 2600 škol, což jsou více než dvě třetiny základních škol.

Petr Gandalovič:

„Je i zodpovědností rodičů, aby se starali o zdravou výživu svých dětí.“

Cena mléka bude podle Gandaloviče i po omezení dotací stále přibližně o 15 procent nižší než v obchodní síti. Školy dosud za mléko platily polovinu běžné ceny. Je tak pravděpodobné, že některé školy už o dražší mléko nebudou mít zájem nebo se výrazně sníží. Evropská komise přitom naopak plánuje podporu mléčných výrobků zvýšit. Dosud žáci ve školách dostávali za zvýhodněné ceny především mléko, nově bude unie přispívat i na sýry, kefír a jogurty.