Policie má střelce ze Stodolní

Ostrava - Policisté ze zásahové jednotky dnes zatkli muže, kterého podezírají, že koncem července v ostravské Stodolní ulici postřelil třiatřicetiletého muže z Olomouce. Motivem střelby mohly být spory dvou podnikatelských skupin, které operují na Ostravsku a Karvinsku. Vyšetřování komplikuje fakt, že postřelený příliš nespolupracuje a zadržený střelec vše popírá. Střelci hrozí za ublížení na zdraví, vydírání, výtržnictví a nedovolené ozbrojování až osm let vězení, pokud by se kriminalisté vrátili k původní verzi a incident vyšetřovali jako zločin, mohl by strávit ve vězení až 15 let.

Je také možné, že se střelec a jeho oběť vůbec neznali. „Je možné, že každý z nich ve sporu, který vznikl už dříve a na Stodolní tehdy jen vyvrcholil, zastupoval jednu stranu. Je možné, že se představitelé skupiny dohodli, že se tito dva sejdou a budou spor řešit. Je možné, že mladší z nich situaci nezvládl a začal střílet,“ popsal jeden z vyšetřovatelů variantu, která se policistům zdá nejpravděpodobnější. 

Podezřelý vlastní v Ostravě minimálně jednu restauraci. Během vyšetřování policisté zjistili, že k ní přišel násilným způsobem a původního majitele se zbraní v ruce přinutil k tomu, aby na něj podnik převedl, proto je obviněn i z vydírání.

Policisté po střelci pátrali tři týdny. Pátrání komplikovalo i to, že postřelený zpočátku odmítal spolupracovat a tvrdil, že šlo pouze o náhodné setkání. Také další svědci měli strach proti podezřelému a dnes už obviněnému muži vypovídat.

Postřelený muž pochází z Olomouce, ale žije v Havířově, kde také podniká v pohostinství.